21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Nr. 558 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 mei 2020

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda voor de extra informele videoconferentie van EU-gezondheidsministers van 12 mei a.s., aan.

De Minister voor Medische Zorg, M.J. van Rijn

Geannoteerde agenda extra informele videoconferentie EU-gezondheidsministers, 12 mei 2020

Beleidsdebat: Maatregelen Covid-19

Inhoud

Het Kroatisch voorzitterschap heeft vanwege de COVID-19 pandemie, de informele gezondheidsraad, die gepland stond voor 29 en 30 april in Zagreb, moeten annuleren. Hiervoor in de plaats heeft het voorzitterschap een informele videoconferentie van EU-gezondheidsministers belegd op 12 mei, in opvolging van de extra videoconferentie die heeft plaatsgevonden op 15 april. Hierover heb ik uw Kamer reeds eerder geïnformeerd.

Het voorzitterschap nodigt uit tot een discussie over de beschikbaarheid van geneesmiddelen – met een focus op tekorten – als gevolg van de huidige pandemie en als inbreng voor de Europese geneesmiddelenstrategie, die momenteel opgesteld wordt.

Inzet Nederland

Nederland verwelkomt het agenderen van deze discussie door het

Kroatisch voorzitterschap. Nederland zet zich al jaren in voor toegang tot en betaalbaarheid van, geneesmiddelen. Het gaat dan niet alleen over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van nieuwe geneesmiddelen, maar ook over de toenemende tekorten en kwetsbaarheden in productieprocessen, die van invloed kunnen zijn op de beschikbaarheid van onze alledaagse geneesmiddelen. Gezien het grensoverschrijdende karakter van het dossier, is Europese samenwerking onontbeerlijk. De kwetsbaarheden die zijn ontstaan door de concentratie van fabrieken voor de productie van (grondstoffen voor) geneesmiddelen in derde landen, is door de COVID-19 crisis overduidelijk in beeld gekomen.

Nederland zal tijdens het debat inzetten op de ontwikkeling van een eenduidige strategie, waarin meerdere essentiële sectoren met elkaar worden verbonden. Dit moet leiden tot een meer onafhankelijke positie ten opzichte van derde landen bij medicijnproductie.

Nederland vindt het belangrijk dat de discussie breed wordt gevoerd en dat het beleid rond geneesmiddelen wordt verbonden aan het Economisch herstelplan, alsmede aan de langetermijnstrategie voor de industrie. Daarnaast is een goed functionerende interne markt essentieel voor hoogwaardige gezondheidszorg in de EU. Nederland zal daarom ervoor pleiten dit agendapunt vanuit een gezondheidsperspectief te bespreken in de verschillende Europese Raden.

Nederland vindt het belangrijk dat de Europese Commissie ten aanzien van een Europese strategie voor geneesmiddelen, een sterke coördinerende rol krijgt toegewezen door de Raad, gevoed door de visie van de diverse lidstaten. Maatregelen ten aanzien van de gezondheid zijn uiteindelijk voorbehouden aan de lidstaten, waardoor de Europese Commissie geen eenduidig beleid kan afdwingen. Hierdoor is het ten aanzien van een geneesmiddelenstrategie van essentieel belang dat alle lidstaten samenwerken en de positieve uitwerking hiervan voor de gezondheidszorg in eigen land terugzien. Een directe link met het herstelplan is hierin dan ook essentieel.

Indicatie krachtenveld Raad en Europees Parlement

Aangezien veel lidstaten te kampen hebben met (dreigende) tekorten van medicijnen is de verwachting dat de diverse deelnemers aan de Raad actief zullen bijdragen aan dit debat. Er is geen rol voor het Europees Parlement voorzien.

Naar boven