21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Nr. 421 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 oktober 2016

Hierbij ontvangt u het verslag van de Raad WSBVC, onderdeel Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, van 13 oktober 2016.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

VERSLAG RAAD WERKGELEGENHEID EN SOCIAAL BELEID (WSBVC) 13 OKTOBER 2016 TE LUXEMBURG

Voortgangsrapportage wijziging Detacheringsrichtlijn

De richtlijn stond niet geagendeerd voor de Raad WSBVC van 13 oktober. Sinds de Raad WSBVC heeft er weer een raadswerkgroep onder Slowaakse voorzitterschap plaatsgevonden.

Agendapunt: Wijziging Carcinogenenrichtlijn

De Raad WSBVC heeft een algemene oriëntatie bereikt om de Carcinogenenrichtlijn te wijzigen. Nederland heeft er tijdens zijn voorzitterschap hard aan gewerkt om dit te bereiken.

Een groep lidstaten, inclusief Nederland, heeft een verklaring over de stof chroom VI afgegeven. In de verklaring wordt opgeroepen tot meer ambitie wat betreft de hoogte van de grenswaarde voor chroom VI. Deze waarde zou wat OOS, BEL, DUI, DK, FR, LT, PT en NL betreft lager moeten zijn. Commissaris Thyssen gaf aan dat in het voorstel voor grenswaardes voor een derde set stoffen de grenswaarde voor chroom VI zal worden verlaagd. Zij kon nog niet zeggen wanneer de Commissie dit derde voorstel zal presenteren. Eind 2016 volgt eerst een voorstel voor introductie van grenswaarden van een tweede set stoffen.

Agendapunt: Richtlijn omzetting sociale partnerovereenkomst implementatie ILO Verdrag betreffende werk in de visserijsector nr. 188

De Raad WSBVC heeft een politiek akkoord bereikt. Enkele lidstaten onthielden zich van stemming en/of legden een verklaring af.

Agendapunt: Vaardighedenagenda

De Raad bekrachtigde de opinie van het werkgelegenheidscomité ten aanzien van de nieuwe Vaardighedenagenda. Daarnaast werd er een debat gehouden over deze agenda.

Veel lidstaten onderschreven in hun interventies het politiek belang van de vaardighedenagenda. Samenwerking tussen overheden, onderwijsinstellingen en sociale partners is van groot belang. Lidstaten onderstreepten verder het belang van flexibiliteit en ruimte voor eigen vormgeving en doelgroepen. Nederland heeft vooral het belang van de aansluiting onderwijs op de arbeidsmarkt genoemd en daarbinnen het belang van leer-werkplekken onderstreept.

Agendapunt: Europees Semester

De Raad bekrachtigde de rapporten (Employment Performance Monitor en Social Protection Performance Monitor) van het Werkgelegenheidscomité en het Sociaal beschermingscomité.

Agendapunt: Sociale Dialoog

De Raad WSBVC heeft kennis genomen van de informatie van het voorzitterschap.

Het voorzitterschap dankte Nederland voor het op 27 juni 2016 bereikte gezamenlijke verklaring. Op 19 oktober jl. heeft er weer een tripartiete sociale top plaatsgevonden. De Europese Commissie benadrukte dat sociale partners, zowel op nationaal als op Europees niveau, een belangrijke rol spelen.

Agendapunt: Lange termijn werkloosheid

De Raad bekrachtigde het rapport van het Werkgelegenheidscomité.

De Commissie gaf daarnaast informatie over de stand van zaken van de implementatie door de lidstaten van de raadsaanbeveling inzake langdurige werkloosheid. De Commissie merkte grote verschillen in aanpak tussen lidstaten op. In algemene zin werden individuele begeleiding van werklozen, één contactpunt voor individuele begeleiding, effectieve samenwerking tussen betrokken organisaties en concrete nationale actieplannen als succesfactoren benoemd. Deze elementen komen in de Nederlandse aanpak langdurige werkloosheid terug.

Een aantal lidstaten heeft hun eigen aanpak gepresenteerd.

Agendapunt: Jeugdgarantie

De Raad WSBVC heeft kennis genomen van de informatie van de Commissie.

De Europese Commissie rapporteerde dat de jeugdgarantie een succes lijkt te zijn. Negen miljoen jongeren hebben een aanbod gekregen van lidstaten. In 70% van de gevallen betrof dit een aanbod voor een baan. Veel lidstaten hebben de jeugdgarantie gebruikt om hervormingen door te voeren, waarbij in veel gevallen de capaciteit van de arbeidsvoorzieningsdiensten is versterkt en in verschillende lidstaten leerwerktrajecten zijn geïntroduceerd. De Commissie stelde verder voor 1 miljard euro aan het «Jeugdwerkgelegenheidsinitiatief» toe te voegen in het licht van de mid-term review van het Meerjarig Financieel Kader (MFK). Voorstellen over de herziening van het MFK zullen later volgen.

Agendapunt: Public Employment Services (PES) Network: benchlearning

De Raad WSBVC heeft kennis genomen van de informatie van de Commissie.

Agendapunt: Raadsconclusies naar aanleiding van Rapport Europese Rekenkamer: EU beleidsinitiatieven en financiële steun voor integratie van Roma

De Raad WSBVC bekrachtigde de raadsconclusies naar aanleiding van het rapport van de Europese Rekenkamer over beleidinitiatieven en financiële steun voor integratie van Roma.

Agendapunt: Sociale Pijler

De Raad bekrachtigde de opinie van het Werkgelegenheidscomité en het Sociaal beschermingscomité. De Commissie kondigde verder conferentie over de sociale pijler aan voor 23 januari 2017.

Naar boven