21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Nr. 289 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 9 juli 2012

In de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport bestond bij de fractie van de VVD behoefte een vraag voor te leggen aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de door haar op 4 juli 2012 toegezonden geannoteerde agenda van de informele EU-bijeenkomst van ministers van volksgezondheid van 10–11 juli 2012 te Nicosia (Cyprus) (Kamerstuk 21 501-31, nr. 287). De op 5 juli 2012 toegezonden vraag en het door de bewindsvrouw bij brief van 6 juli 2012 toegezonden antwoord zijn hieronder afgedrukt.

De voorzitter van de commissie, Smeets

De griffier van de commissie, Teunissen

I. VRAGEN EN OPMERKINGEN

Eén van de gespreksonderwerpen is orgaandonatie. De VVD-fractie is van mening dat orgaandonatie een expliciete taak is van de individuele lidstaten. Hoeveel EU-middelen zijn gebruikt ter financiering van het EU Action Plan on Organ Donation and Transplantation?

II. ANTWOORD VAN DE MINISTER

Inbreng VVD-fractie

De leden van de VVD-fractie hebben kennis genomen van de geannoteerde agenda en bijbehorende documenten van de formele EU bijeenkomst van minister van volksgezondheid van 22 juni 2012 te Luxemburg. Zij hebben een enkele vraag. Eén van de gespreksonderwerpen is orgaandonatie. De VVD-fractie is van mening dat orgaandonatie een expliciete taak is van de individuele lidstaten. Hoeveel EU-middelen zijn gebruikt ter financiering van het EU Action Plan on Organ Donation and Transplantation?

Reactie op de inbreng van de VVD-fractie

De leden zouden graag van de regering horen of de regering hoeveel EU-middelen zijn gebruikt ter financiering van het EU Action Plan on Organ Donation and Transplantation.

In het EU-verdrag is opgenomen dat orgaandonatie niet een expliciete taak van de individuele lidstaten is. De EU heeft op basis van het mandaat in artikel 152 lid 4, onder a, van het Verdrag de mogelijkheid om volgens de medebeslissingsprocedure (artikel 251) geharmoniseerde gezondheidsmaatregelen voor te stellen waarbij hoge kwaliteits- en veiligheidseisen worden gesteld aan menselijke organen. De richtlijn 2010/53/EU inzake kwaliteit – en veiligheidsnormen voor menselijke organen, bestemd voor implantatie, is hier het gevolg van.

Het «EU Action Plan on Organ Donation and Transplantation» is reeds in 2008 aangenomen. Het wordt gefinancierd vanuit het generieke SANCO budget. Hoeveel EU-middelen precies zijn gebruikt is mij op dit moment niet bekend. Dit zal echter een relatief bescheiden bedrag zijn, aangezien het geen financieringsmechanisme is, maar slechts een beleidsondersteund actieprogramma. Met het actieplan ondersteunt de Commissie de versterking van actieve coördinatie en samenwerking tussen de lidstaten. Het enige echte grote actieprogramma van de Commissie is het huidige «second programme of Community action in the field of health (2008–2013)» en het in onderhandeling zijnde derde actieprogramma «Health for Growth (2014–2020)». Dit laatste programma heeft een budget van € 446 miljoen voor zeven jaar.

Naar boven