21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Nr. 288 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 juli 2012

Op 12 en 13 juli vindt de Informele Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid plaats te Nicosia, Cyprus. Deze Informele Raad staat in het teken van het onderwerp «het versterken van de betrokkenheid van sociale partners, lokale overheden en maatschappelijk middenveld in de uitvoering van de Europa2020-strategie». Hierbij ontvangt u de geannoteerde agenda met daarin de inzet van Nederland voor de Raad.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, H. G. J. Kamp

Geannoteerde agenda Informele Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid 12–13 juli 2012

Het Cypriotische voorzitterschap heeft als thema voor deze informele Raad gekozen «het versterken van de betrokkenheid van sociale partners, lokale overheden en maatschappelijk middenveld in de uitvoering van de Europa2020-strategie». Het gaat dan met name om de doelstellingen uit deze strategie op het terrein van werkgelegenheid, armoede en sociale uitsluiting.

Op de eerste dag zal er een drietal parallelle workshops plaatsvinden. Deze richten zich alle drie op de rol die sociale partners, niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) en lokale overheden spelen in het behalen van de Europa2020-doelstellingen, zij het met een verschillende invalshoek. Nederland zal deelnemen aan de workshop die zich richt op de rol van sociale partners, NGO’s en lokale overheden bij het bestrijden van armoede en sociale uitsluiting. In deze workshop wordt gevraagd naar de manier waarop lidstaten de genoemde partijen betrekken bij armoedebestrijding in eigen land en hoe deze partijen op Europees niveau een blijvende rol hierbij kunnen vervullen.

Nederland zal in deze workshop naar voren brengen dat werk de beste weg uit armoede is en dat Nederland daarom inzet op het verhogen van de arbeidsparticipatie in alle lagen van de maatschappij. Verder zal Nederland de belangrijke rol van Nederlandse gemeenten onderstrepen in het bestrijden van armoede en sociale uitsluiting.

Op de tweede dag zal er een plenaire sessie zijn die wordt gewijd aan het werkgelegenheidspakket. Voor dit debat heeft het voorzitterschap lidstaten gevraagd naar manieren om de agenda voor groei en banen uit te kunnen voeren, ondanks de huidige bezuinigingsmaatregelen. Het werkgelegenheidspakket identificeert de zorgsector, de ICT-sector en de groene economie als sectoren waarin baancreatie mogelijk is. Het voorzitterschap heeft gevraagd hoe de potentie voor baancreatie in deze sectoren kan worden verwezenlijkt.

Nederland zal in de interventie hierover benadrukken dat economische groei en groei van werkgelegenheid hand in hand gaan. Voorts zal Nederland beschrijven welke maatregelen het neemt om ervoor te zorgen dat er voldoende werknemers zijn in de techniek, één van de potentiële groeisectoren. Tot slot zal Nederland pleiten voor het zo effectief en efficiënt mogelijk inrichten van het proces van het Europees Semester en de landenspecifieke aanbevelingen.

Naar boven