21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Nr. 272 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 april 2012

Hierbij bied ik u het verslag aan van de formele Gezondheidsraad van 2 december 2011 te Brussel.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. I. Schippers

Verslag 3096e Gezondheidsraad (EPSCO) 2 december 2011

Samenvatting

Tijdens deze Gezondheidsraad worden er drie Raadsconclusies aangenomen over chronische ademhalingsziekten bij kinderen, communicatiestoornissen bij kinderen, en over het wegnemen van de verschillen in de gezondheid binnen de EU. Daarnaast vond er een gedachtewisseling plaats over het nieuwe «Health for Growth» programma 2014–2020. Onder «overige punten» informeert het Voorzitterschap de lidstaten onder andere over de voortgang op het dossier Voedingsmiddelen voor zuigelingen en voor speciaal en medisch gebruik, het voorstel Informatie aan patiënten en geneesmiddelenwaakzaamheid en presenteert Denemarken haar prioriteiten voor het aanstaande Voorzitterschap.

Verslag

Raadsconclusies «Preventie, vroegtijdige diagnose en behandeling van chronische ademhalingsziekten bij kinderen»

Commissaris Dalli gaat in op de initiatieven die de Commissie neemt op dit gebied zoals het gezondheidsprogramma en de aanstaande herziening van de richtlijn Tabaksproducten. Commissaris Dalli moedigt samenwerking tussen lidstaten aan. Ierland is blij met de acties op EU-niveau en gaat in op de nationale initiatieven die zij neemt zoals het in 2004 ingestelde rookverbod in de horeca en de aanpak van het hoge aantal gevallen van cystische fibrose.

De Raadsconclusies worden zonder discussie aangenomen en zullen gepubliceerd worden in het publicatieblad van de Europese Unie.

Raadsconclusies «Vroegtijdige opsporing en behandeling van communicatiestoornissen bij kinderen, mede met behulp van instrumenten uit de e-gezondheidszorg en innovatieve oplossingen»

Commissaris Dalli stelt dat in de EU 1 op de 5 kinderen lijdt aan een communicatiestoornis en benadrukt het belang van vroegtijdige diagnose. Italië benadrukt het belang van screening in de vroegtijdige opsporing en behandeling van communicatiestoornissen bij kinderen. De Raadsconclusies worden zonder discussie aangenomen en zullen gepubliceerd worden in het publicatieblad van de Europese Unie.

Raadsconclusies «Het wegnemen van de verschillen in gezondheid binnen de EU door onderling afgestemde maatregelen ter bevordering van een gezonde levensstijl»

Commissaris Dalli roept de lidstaten op tot actieve inzet op dit terrein. De Raadsconclusies worden zonder discussie aangenomen en zullen gepubliceerd worden in het publicatieblad van de Europese Unie.

Voorstel voor een Verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake het instellen van het «Health for Growth Programme 2014–2020

Het Voorzitterschap heeft een aantal vragen gesteld om het debat te stroomlijnen: zijn de gekozen prioriteiten de juiste in de context van subsidiariteit en vormen de beginselen voor uitvoering van het programma een afspiegeling van de aanbevelingen gedaan in het kader van de evaluatie van het vorige programma?

Zweden en Slovenië vinden dat er meer aandacht moet komen voor gezondheidsdeterminanten. Zweden vraagt tevens aandacht voor de ontwikkeling van indicatoren om zo resultaten te kunnen meten. De versimpelde aanvraagprocedure wordt door Zweden, Portugal, Roemenië, Cyprus, Slovenië, en Ierland als een verbetering gezien ten opzichte van het vorige programma. Veel lidstaten zijn blij met de gekozen prioriteiten, vinden de gekozen acties de juiste en vinden het programma in balans als het gaat om de subsidiariteit vooral op het gebied van grensoverschrijdende onderwerpen.

Finland roept op tot vermijden van dubbel werk in relatie tot de WHO. Een groot aantal lidstaten roept op tot acties die bijdragen aan het optimaal aanwenden van de weinige beschikbare middelen. Nederland kan akkoord gaan met de gekozen focus op het verband tussen gezondheid en economische groei en kan zich in grote lijnen vinden in de prioriteitsstelling zoals de houdbaarheid van gezondheidsstelsels, uitwisseling van toezichtgegevens en zeldzame ziekten. Nederland heeft wel bedenkingen bij acties op het gebied van gezondheidsbevordering als het gaat om subsidiariteit en de toegevoegde waarde van Europese samenwerking.

België en Frankrijk vinden dat met de nadruk op economische groei het risico bestaat dat volksgezondheid uitgedrukt wordt in economische termen en vinden dat er teveel geld gaat naar innovatie; daar profiteren volgens hen vooral de bedrijven van en niet zozeer de patiënten. Het Verenigd Koninkrijk vindt net als veel andere lidstaten de gekozen prioriteiten de juiste en heeft dezelfde lijn als Nederland hierin. Het Verenigd Koninkrijk roept wel op tot het voorkomen van nieuwe financiële- en rapportageverplichtingen. Roemenië ziet graag meer budget komen voor geïntegreerde standaarden als het gaat om grensoverschrijdende zorg.

Commissaris Dalli verwelkomt de reacties van de lidstaten en vindt dat de focus van het programma op economische groei geen aantasting is van de intrinsieke waarde van gezondheid. Het programma kent daarnaast een toename in budget vanwege de bredere scope: het Directoraat-Generaal Gezondheid en Consumenten (DG SANCO) is uitgebreid met onderwerpen als cosmetica, geneesmiddelen en grensoverschrijdende zorg en het programma beslaat dus ook meer bevoegdheden. In reactie op België en Frankrijk geeft Dalli tenslotte aan dat innovatie uiteindelijk ten goede aan patiënten komt; dat moet ook het uitgangspunt zijn.

Overige punten

Herzien voorstel voor een Verordening en een Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad over informatie aan het publiek over medische producten onderhevig aan recepten en inzake geneesmiddelenwaakzaamheid- Informatie van het Voorzitterschap en de Commissie

Commisaris Dalli schetst de geschiedenis van het zogeheten farmaceutisch pakket uit 2008 en geeft aan dat de Commissie besloten heeft gehoor te geven aan de wens van de lidstaten om tot splitsing over te gaan van het voorstel informatie aan patiënten en geneesmiddelenbewaking (pharmacovigilantie).

Voorstel voor een Verordening van het Europees Parlement en de Raad over voeding bedoeld voor zuigelingen en jonge kinderen en over voeding voor speciale medische doeleinden- Voortgangsrapport van het Voorzitterschap

De huidige kaderrichtlijn geeft handelsproblemen door verschillende interpretatie en handhaving. Een herziening van de richtlijn is dan ook nodig. Het voortgangsrapport gaat in op de wijzigingen die al gedaan zijn door de Raadswerkgroep Voeding. De verwachting is dat aan het einde van het Deense Voorzitterschap een overeenkomst in zowel de Raad als het Europees Parlement en tussen beide instellingen behaald kan worden (een akkoord in eerste lezing). Commissaris Dalli is blij met de algemene steun van de lidstaten en denkt dat er een flinke administratieve lastenvermindering mogelijk is met dit voorstel. Italië vraagt om meer aandacht voor de bescherming van coeliakiepatiënten (glutenintolerantie).

European Innovation Partnership- Pilot project on Active and Healthy Ageing- Informatie van het Voorzitterschap

Het Voorzitterschap informeert de Raad over de aanname van het Strategisch Implementatie Plan (SIP) door de Stuurgroep en de 5 actiegebieden die geïdentificeerd zijn. De Commissie zal met een mededeling komen aan het begin van 2012 waarin zij aangeeft hoe omgegaan kan worden met de «calls for action». Commissaris Dalli roept ministers op om na te denken over de wijze waarop nationale betrokkenheid en actie bewerkstelligd kan worden.

Presentatie van het inkomende Deense voorzitterschap

Denemarken dankt het Poolse Voorzitterschap voor het gedane werk. Denemarken heeft zelf als overkoepelend thema van haar Voorzitterschap «Innovation, smarter lives, better health» en heeft daarbinnen de volgende prioriteiten en onderwerpen gekozen:

  • E-health: tijdens de E-health week in mei vindt een conferentie plaats evenals de eerste bijeenkomst van het E-health Netwerk;

  • Anti-microbiële resistentie (AMR): het Actieplan van de Commissie zal centraal staan;

  • Gezondheidssystemen en chronische ziekten.

Naar boven