21 501-30 Raad voor Concurrentievermogen

Nr. 586 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 oktober 2023

Op 31 oktober 2023 vindt de informele Toerismeraad plaats in Palma de Mallorca, Spanje. In deze brief vindt u de geannoteerde agenda met daarin een beschrijving van de Nederlandse inzet tijdens deze informele Raad.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Geannoteerde agenda informele Toerismeraad 31 oktober 2023

Duurzame ontwikkeling van toerisme in Europa

Het Spaanse voorzitterschap heeft deze Raad geïnitieerd om van gedachten te wisselen over de stand van zaken van het toerisme-ecosysteem in Europa. Voor het Spaanse voorzitterschap is toerisme één van hun prioriteiten. Zij willen tijdens deze Raad spreken over duurzame ontwikkeling van toerisme. De term «duurzaamheid» bevat voor Spanje zowel de economische, ecologische als sociale dimensie van duurzaamheid. Daarbij heeft de sociale dimensie prioriteit.

Nederland zal tijdens de Raad aangeven dat duurzame toeristische ontwikkeling ook voor Nederland prioriteit is. Als EZK zetten we in op het bevorderen van duurzaam ondernemerschap waarbij we ook de gastvrijheidssector ondersteunen op het gebied van duurzaamheid, digitalisering en innovatie.

Nederland zal ook aangeven dat een belangrijk uitgangspunt van onze visie Perspectief 2030 is dat alle burgers in Nederland profiteren van toerisme en dat we zorgen voor de ontwikkeling van lusten en lasten in balans. De sociale dimensie van duurzaamheid staat hierbij centraal.

Nederland heeft al veel instrumenten ontwikkeld om dit gedachtegoed te implementeren zoals het leidraad bestemmingsmanagement maar ook instrumenten voor het betrekken van bewoners bij toeristische ontwikkeling1. Deze initiatieven kunnen ook andere bestemmingen helpen met het duurzame sociale ontwikkeling en zorgen voor toerisme in balans. Nederland zal deze kennis actief delen tijdens de Raad.

Tot slot zal Nederland tijdens de Raad ook het belang van de ecologische dimensie van duurzaamheid benadrukken. Voor Nederland is het belangrijk om hiervoor aandacht te blijven vragen in internationale context. Hier ligt ook de meerwaarde van de samenwerking op EU-niveau via de Europese Agenda voor Toerisme.2 Toerisme is een ecosysteem waar veel crossectorale uitdagingen liggen zoals onder andere mobiliteit, circulariteit en decarbonisatie. Om te zorgen voor een toekomstbestendig toerisme-ecosysteem is het belangrijk dat deze uitdagingen op EU-niveau worden aangepakt.

Nederland zal aangeven hoe het hier aan bijdraagt en zal het koersdocument klimaat neutraal toerisme delen3. Daarnaast zal Nederland aangeven dat ook het belangrijk is om bewuste keuzes te maken om marketingactiviteiten te focussen op de buurlanden en niet op bestemmingen ver weg.

Ontwikkeling van data in de toerisme sector

Als tweede onderwerp op de agenda wil het voorzitterschap van gedachten wisselen over het gebruik van data in de toerismesector en specifiek de ontwikkeling van systemen voor het meten van statistieken met betrekking tot duurzaamheidsnormen. Deze datadeling is belangrijk, omdat zo de vooruitgang gemeten kan worden en op basis van goede data ook betere beleidskeuzes kunnen worden gemaakt.

Nederland stimuleert deze ontwikkeling en ondersteunt daarom ook het voorstel van de Commissie voor een dataruimte voor toerisme.4 Het doel van deze dataruimte toerisme is dat er meer data gedeeld en hergebruikt wordt binnen de EU. Hierdoor kunnen stakeholders binnen het ecosysteem toerisme profiteren van de nieuwe waarde die wordt gecreëerd.

De ontwikkeling van dataruimten op EU-niveau sluit ook aan bij de huidige ontwikkeling van de nationale datastrategie en zorgt voor verbetering van het delen van data binnen de EU. Dit is weer positief voor de bestemming Nederland.

Nederland zal tevens benadrukken dat het belangrijk is om te zorgen voor een goede afstemming met de OESO en de UNWTO (De VN-organisatie voor toerisme) die ook bezig zijn met het ontwikkelen van indicatoren voor het meten van duurzaamheidsnormen in toerisme.

Naar boven