21 501-30 Raad voor Concurrentievermogen

Nr. 495 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 juli 2020

Bijgevoegd vindt u het verslag van de informele videoconferentie van de Raad van Concurrentievermogen, onderdeel interne markt en industrie, van 12 juni jl. Er is gesproken over de rol van de digitale en duurzame transities en strategische waardeketens bij het herstel van de Europese economie.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Verslag videoconferentie Raad voor Concurrentievermogen interne markt en industrie

Herstelplan

Gedachtewisseling

Tijdens de Raad hebben de lidstaten standpunten uitgewisseld over het herstelpakket dat de Commissie op 27 april heeft gepresenteerd. Commissaris Breton gaf aan dat het herstelpakket bestaat uit 750 miljard euro aan leningen en garantstellingen waar lidstaten gebruik van kunnen maken om nationale plannen te financieren om de economie weerbaar te maken. Hij gaf aan dat het belangrijk is dat de investeringen die worden gedaan zijn gericht op de toekomst en geen stap terug zijn, verduurzaming en digitalisering zijn daarbij belangrijk. De 14 ecosystemen die de Commissie heeft geïdentificeerd, en die 90% van de Europese economie afdekken, kunnen behulpzaam zijn bij het in kaart brengen van knelpunten die moeten worden aangepakt, ook op de interne markt. Commissaris Breton gaf aan dat lidstaten knelpunten moeten identificeren en moeten aangeven hoe ze die willen oplossen om gebruik te kunnen maken van de fondsen. Daarbij rekening houdend met de Green Deal en het Europees Semester.

Lidstaten spraken steun uit voor de gemeenschappelijke ministeriële verklaring die het voorzitterschap had opgesteld. Deze verklaring roept de Commissie en lidstaten op om te werken aan herstel van de interne markt op basis van het herstelplan en het maartpakket, waaronder de industriestrategie, de mkb-strategie en het actieplan interne markt en handhaving.

Alle lidstaten gaven aan dat de interne markt zo snel mogelijk weer moet worden hersteld en dat belemmeringen weg moeten worden genomen. Dit is belangrijk voor het herstel van het concurrentievermogen.

Alle lidstaten waren het er over eens dat het belangrijk is om een weerbare economie te hebben en dat eenzijdige afhankelijkheid van derde landen ongewenst is. Sommige lidstaten gaven aan dat de balans tussen open en gesloten markten of partijen belangrijk is. Een aantal lidstaten gaf het belang van open markten en handel aan. Ze benadrukten dat het niet mogelijk en wenselijk is om als EU volledig zelfvoorzienend te worden. Ze wezen er op dat het wel belangrijk is dat bedrijven uit derde landen die op de Europese markt willen ondernemen de geldende regels in acht nemen en gaven aan uit te kijken naar het witboek buitenlandse subsidies dat op 17 juni jl. is gepubliceerd1. Andere lidstaten pleitten juist voor sterke strategische autonomie en een herindustrialisatie van de EU, zij willen de afhankelijkheid van derde landen verminderen. De door de Commissie voorgestelde aanpak om via ecosystemen knelpunten te inventarissen en aan te pakken konden lidstaten steunen, al waren ze het niet eens met welk ecosysteem als eerste aan de slag moet worden gegaan. Een aantal lidstaten wilde met alle ecosystemen tegelijk aan de slag, terwijl andere lidstaten aangaven dat dat een te lang traject is en dat nu actie nodig is. Sommige lidstaten gaven aan met toerisme te willen starten, omdat die sector zwaar is getroffen.

Een aantal lidstaten benadrukte het belang van Important Projects of Common European Interest (IPCEI), ook tijdens de herstelfase waar we in zitten. Met name IPCEI’s voor waterstof en batterijen werden belangrijk gevonden, maar ook een IPCEI op het gebied van gezondheid, met een focus op persoonlijke beschermingsmiddelen en medicijnen. Acht lidstaten hebben een brief aan de Commissie geschreven met het verzoek om een IPCEI voor hernieuwbare energie op te zetten en refereerden aan die brief.

Een aantal lidstaten riep de Commissie op om de staatsteunregels aan te passen om zo verduurzaming te versnellen, ook vroegen ze om modernisering van de mededingingsregels.

Ik heb aangegeven het herstelplan te verwelkomen en de focus op de Green Deal en digitalisering te steunen. De interne markt moet weerbaar worden, ook op de lange termijn. Het is belangrijk dat de Europese Unie weerbaar wordt en het Europees concurrentievermogen versterkt ten opzichte van derde landen, waarbij rekening wordt gehouden met open markten, inclusief vrije en eerlijke handel. Ik ondersteun de oproep van een aantal lidstaten om staatsteunregels aan te passen, zodanig dat de doelstellingen van de duurzaamheidstransitie kunnen worden bereikt. De investeringsagenda voor de transitie naar digitalisering moet voor mij ambitieus zijn en inzetten op sleuteltechnologieën als Artificial Intelligence, cybersecurity, data en kwantum. Tenslotte heb ik aangegeven dat het belangrijk is dat de Commissie en lidstaten de gevolgen van de coronacrisis evalueren en de lessen meenemen.

Diversenpunten

Onder de diversenpunten heeft het inkomend Duits voorzitterschap haar prioriteiten voor de RvC, onderdeel interne markt en industrie, aangegeven. Duitsland zal zich inzetten om de interne markt te herstellen en het concurrentievermogen te versterken. Daarnaast zal het de volgende onderwerpen op de agenda zetten: platforms, betere regelgeving, consumentenbescherming, intellectueel eigendomsrecht, staatssteun en mededinging.

Naar boven