21 501-30
Raad voor Concurrentievermogen

nr. 103
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 mei 2005

Naar aanleiding van het algemeen overleg van 12 april jongstleden over de raad van concurrentievermogen heb ik toegezegd een overzicht te maken van de verdeling tussen duurzame energie en kernenergie in het voorstel van de Europese Commissie voor het 7de Kaderprogramma (KP7). Dat overzicht doe ik u mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bij dezen toekomen.

Omwille van de duidelijkheid hanteer ik de Europese begrotingssystematiek. In het Commissievoorstel zijn vier energiebudgetlijnen opgenomen. Die betreffen niet-nucleaire energie, kernenergie, kernfusie en het Joint Research Centre. De Commissie hanteert verschillende perioden voor niet-nucleaire energie (2007 t/m 2013) en voor kernfusie en kernsplijting (2007 t/m 2011). Daarom is het onderstaande overzicht deels een extrapolatie van de voorgestelde budgetten. Het voorstel van de Europese Commissie gaat uit van een verdubbeling van het jaarlijkse budget voor heel KP7 ten opzichte van KP6.

Jaarbudgetten in miljoenen Euro's afgeleid uit het voorstel3 voor KP7

 Periode1Gepubliceerd budget1Gemiddeld jaarbudget2Onderlinge verhouding2
1. Niet-Nucleaire Energie2007 tot 20132 91542138%
2. Kernsplijting2007 tot 2011395868%
3. Kernfusie2007 tot 20112 16747443%
4. Joint Research Centre2007 tot 201154111811%
Totaal  1 099100%

1 Letterlijk uit het Commissievoorstel voor KP7.

2 Berekend uit de gepubliceerde bedragen.

3 De genoemde bedragen kunnen wijzigen in de onderhandelingen over de financiële perspectieven.

Toelichting

1. Ik sta zeer positief ten opzichte van de uitwerking van het niet-nucleaire energieonderdeel van KP7 dat hoofdzakelijk wordt besteed aan een duurzame energiehuishouding. Het voorstel van de Commissie geeft hierbinnen geen budgetverdeling tussen duurzame energie en andere onderwerpen, zoals energiebesparing en schoon fossiel. De voorgestelde onderzoeksonderwerpen zijn:

– Waterstof en brandstofcellen

– Duurzame elektriciteit

– Duurzame warmte en koeling

– CO2-afvang en -opslag

– Schonekolentechnologie

– Slimme energienetwerken

– Energie-efficiency en -besparing

– Kennis voor energiebeleid

De onderwerpen sluiten goed aan bij de Nederlandse prioriteiten en energie is nadrukkelijker dan in KP6 een herkenbare prioriteit. Met het voorstel om het jaarbudget te verdubbelen geeft de Commissie bovendien aan niet-nucleaire energie als een belangrijk onderwerp te zien.

2. Het budget voor splijting richt zich op het veilig gebruik en exploitatie van nucleaire splijting, bijvoorbeeld voor toepassingen in de industrie en voor medisch onderzoek. Daarnaast wordt geld beschikbaar gesteld voor onderzoek naar radioactief afval en bescherming tegen radioactieve straling. Tot slot speelt het verbeteren van de infrastructuur, training en opleiding van onderzoekers een grote rol in dit budget.

3. Het budget gereserveerd voor kernfusie wordt ingezet voor de ontwikkeling van kernenergie als veilige en duurzame energiebron door middel van kernfusie in plaats van de gebruikelijke kernsplijting. De bouw van ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) is hiervoor essentieel.

4. JRC doet onderzoek naar alle bovenstaande terreinen. Een uitsplitsing van het budget is niet gegeven.

De Minister van Economische Zaken,

L. J. Brinkhorst

Naar boven