21 501-20 Europese Raad

Nr. 935 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 december 2014

Hierbij bied ik u aan, mede namens de Minister-President, het verslag van de Europese Raad van 18 en 19 december 2014.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

Verslag van de Europese Raad van 18 december 2014

Het belangrijkste onderwerp op deze Europese Raad vormde de vraag hoe in Europa de investeringen kunnen worden aangejaagd, waarbij het investeringsplan van Commissievoorzitter Juncker centraal stond in de besprekingen. Daarnaast is gesproken over de verdieping van de interne markt en over de internationale strijd tegen belastingontwijking. Tijdens het diner werd een discussie gevoerd over internationale kwesties, met de nadruk op Oekraïne.

Minister-President Rutte heeft vanwege de politieke situatie rondom de Wet verbod verticale integratie niet kunnen deelnemen aan de Europese Raad. Hij heeft de Luxemburgse Minister-President Bettel, in anciënniteit de oudste Benelux-partner, verzocht namens hem op te treden. Minister van Buitenlandse Zaken Koenders heeft voorafgaand aan de Europese Raad met Minister-President Bettel overleg gehad over de Nederlandse posities. Uw Kamer is hierover voorafgaand aan het debat geïnformeerd in de brief van Minister President Rutte van 18 december 2014 met Kamerstuk 21501–20, nr. 933.

De bijeenkomst begon met de traditionele gedachtewisseling met de voorzitter van het Europees parlement, Martin Schulz (toespraak bijgevoegd)1.

Stimuleren van investeringen in Europa

De Europese Raad verwelkomde het investeringsplan van Commissievoorzitter Juncker en riep op tot het opzetten van het Europese Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) dat tot doel heeft 315 miljard euro aan nieuwe investeringen te genereren in de periode 2015–2017. Het fonds zal worden opgezet binnen de EIB groep. Lidstaten kunnen bijdragen doen aan het EFSI. De Europese Raad heeft kennisgenomen van de wijze waarop de Commissie zulke kapitaalbijdragen zal beoordelen in het kader van het SGP. Een dergelijke beoordeling zal plaatsvinden binnen de bestaande flexibiliteit in de regels van het SGP. Over de details van het investeringsplan is Uw Kamer geïnformeerd in de brief van de Ministers van Financiën en Economische Zaken van 26 november 2014 (Kamerstuk 21501–07, nr. 1202). Namens Nederland heeft Minister-President Bettel benadrukt dat het EFSI onderdeel dient te vormen van een bredere benadering bestaande uit investeringen, structurele hervormingen en gezonde overheidsfinanciën. Het mobiliseren van investeringen vergt een verbetering van het investeringsklimaat door het wegnemen van obstakels en het versterken van de interne markt. Dit vraagt ook om een ambitieuze inzet op het verbeteren van regelgeving en het verminderen van administratieve lasten, een notie die ook in de conclusies is opgenomen. Tevens heeft hij benadrukt dat investeringen plaats dienen te vinden in toekomstgerichte sectoren met groeipotentieel zoals onderzoek, onderwijs en innovatie.

Interne markt en handel

De Europese Raad heeft opgeroepen de aanname en implementatie van interne markt-wetgeving te versnellen en de inspanningen om de belemmeringen bij de producten- en dienstenmarkt weg te nemen te versterken. Namens Nederland heeft Minister-President Bettel hiertoe ook opgeroepen. De Commissie is gevraagd met concrete voorstellen te komen ten aanzien van energie (voor maart 2015) en de digitale interne markt (voor juni 2015). Daarnaast heeft de Europese Raad het belang benadrukt van het versterken van het internationale handelssysteem, en in die context de EU en de VS ertoe opgeroepen zich maximaal in te spannen om in 2015 een akkoord te bereiken over het bilaterale handelsakkoord TTIP.

Internationale strijd tegen belastingontwijking

De Europese Raad heeft tevens gesproken over de strijd tegen belastingontwijking en geconstateerd dat de aanpak van belastingontwijking zich zowel op Europees als mondiaal niveau dient plaats te vinden. De Europese Raad heeft de noodzaak onderstreept van transparantie inzake tax rulings en aangegeven uit te zien naar een Commissievoorstel over automatische uitwisseling van informatie hierover.

Economische en Monetaire Unie

De Europese Raad herhaalde het verzoek dat de Eurozonetop op 24 oktober jl. deed aan de voorzitters van Commissie, Europese Raad, Europese Centrale Bank en Eurogroep, om in nauwe samenwerking met de lidstaten een rapport te presenteren over het verder versterken van de EMU. Dit rapport zal uiterlijk worden besproken op de Europese Raad van juni. De informele Europese Raad van februari a.s. zal ook over dit onderwerp spreken.

Oekraïne

De Staatshoofden en Regeringsleiders hadden een discussie over de ontwikkelingen in Oekraïne. Zij verwelkomden het feit dat een nieuwe regering in dat land is aangetreden met een sterke politieke wil om politieke en economische hervormingen door te voeren. Het belang om samen met andere donors het hervormingsproces van Oekraïne, in lijn met IMF voorwaarden, verder te ondersteunen werd herbevestigd. Dit bouwt voort op de tweede overmaking in december van 500 miljoen euro macro-financiële hulp door de Europese Commissie. De situatie in Oost-Oekraïne blijft zorgelijk. De Europese Raad nam nota van de aanscherping van de sancties in het kader van het niet-erkenningsbeleid ten aanzien van de Krim, zoals besloten tijdens de Raad Buitenlandse Zaken van 17 november jl. De Europese Raad benadrukte dat alle betrokken partijen de Minsk-akkoorden moeten uitvoeren en herbevestigde de bereidheid verdergaande stappen te zetten indien de ontwikkelingen daar aanleiding toe geeft. Op verzoek van Nederland riep de Europese Raad op volledige medewerking te verlenen aan toegang tot de rampplek met het oog op de lopende onafhankelijke internationale onderzoeken naar het neerhalen van MH17.


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven