21 501-20 Europese Raad

Nr. 903 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 augustus 2014

Hierbij informeren wij u, mede namens de Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, over de ingestelde boycot vanuit Rusland van met name agrarische producten, zoals door uw Kamer verzocht op 7 augustus jl.

Op vrijdag 8 augustus is een decreet van de Russische premier Medvedev officieel gepubliceerd waarin importrestricties voor verschillende agrarische producten zijn opgenomen, als tegenreactie op het vorige week aangenomen EU sanctiepakket. Het decreet geeft aan dat de sancties zich richten op producten afkomstig uit de lidstaten van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen. Kort gezegd gaat het om een algemeen invoerverbod van een jaar voor groente, fruit, vlees, vis en zuivel. In de bijlage vindt u de Engelse vertaling van het decreet1. De lijst van producten waarop het importverbod van toepassing is, is gebaseerd op zogenaamde GN-codes (gecombineerde nomenclatuur).2

Het is op dit moment nog te vroeg om te overzien wat de precieze gevolgen zullen zijn van de Russische sancties. De Europese agrarische export bestaat voor ongeveer een tiende uit export naar Rusland. De Nederlandse agrarische export naar Rusland beslaat een beperkter deel van de totale Nederlandse agrarische exportwaarde (1,9%; CBS & UN Comtrade). Desalniettemin kunnen bepaalde sectoren en bedrijven door de Russische tegenmaatregelen hard worden geraakt. Dat geldt voor de ondernemers in de agrarische sector zelf, maar ook voor bijvoorbeeld de ondernemers in de aan de agrosector gerelateerde transport- en logistieksector.

Naast het directe handelskanaal kunnen ook indirecte effecten een rol gaan spelen, zoals negatieve vertrouwenseffecten onder producenten en consumenten, dalende bestedingen en verspreiding van onrust op de financiële markten. Dit kan mogelijk nog worden versterkt wanneer Rusland tot additionele tegenmaatregelen zou overgaan.

De Europese Commissie heeft aangegeven de gevolgen van de aangekondigde maatregelen voor lidstaten nauwlettend te monitoren en te analyseren. Het kabinet volgt de ontwikkelingen omtrent de sancties op de voet en bekijkt de effecten van de maatregelen op de Nederlandse situatie. Daarvoor hebben wij voortdurend nauw contact met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven. Samen met de sector zal gekeken worden hoe de huidige situatie het hoofd geboden kan worden. Het kabinet onderhoudt daarnaast contact met de Europese Commissie en EU-lidstaten over de gevolgen van de Russische maatregelen en over hoe daarmee om te gaan.

Vanuit de landbouwsector wordt verzocht om snel maatregelen te nemen om de gevolgen van de boycot op te vangen. Uw Kamer verwijst daar ook naar in het genoemde verzoek. Het kabinet is van mening dat de aard en omvang van het Russisch sanctiepakket vraagt om een Europese benadering. Daarom zal mede op initiatief van Nederland donderdag in Brussel een overleg op hoog ambtelijk niveau plaatsvinden om te spreken over wat de sancties voor de verschillende lidstaten betekenen. Vanzelfsprekend houden wij de sector en uw Kamer op de hoogte van de uitkomsten van deze bijeenkomst en zullen wij uw Kamer informeren over het vervolg.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft een loket beschikbaar waar ondernemers terecht kunnen met vragen over de sancties.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

X Noot
2

Meer informatie over de betreffende GN-codes is te raadplegen via de volgende internetwebsite: http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=nl.

Naar boven