21 501-20 Europese Raad

Nr. 792 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 mei 2013

Hierbij bied ik u aan, mede namens de minister-president, het verslag van de Europese Raad van 22 mei 2013.

De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans

VERSLAG VAN DE EuropESE RAAD VAN 22 MEI 2013

Deze Europese Raad behandelde twee hoofdthema’s, te weten: energie en belastingen. Op beide onderwerpen werden conclusies aangenomen. Tevens nam de Europese Raad een definitief besluit over de omvang van de Europese Commissie vanaf 2014.

De bijeenkomst begon met de traditionele gedachtewisseling met de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schultz (toespraak bijgevoegd)1.

En marge van de Europese Raad heeft minister-president Rutte gesproken met EP-voorzitter Schultz over de tweede aanvullende begroting en het Meerjarig Financieel Kader (MFK). Hij heeft daarbij aangedrongen op een constructieve houding van het Europees Parlement in de onderhandelingen over het MFK. Ook heeft hij zijn ongenoegen over de hoogte van de tweede aanvullende begroting voor 2013 kenbaar gemaakt. Daarbij heeft hij er nogmaals op gewezen dat het politieke akkoord in de Ecofin-raad over de tweede aanvullende begroting afhankelijk is van een akkoord tussen EP en Raad over het MFK.

Energie

Het debat over de voortgang van het Europese energiebeleid richtte zich in hoofdzaak op drie thema’s: vervolmaking van een volledig functionerende interne energiemarkt, facilitering van de benodigde investeringen en diversificatie van energiebronnen.

In de conclusies heeft de Europese Raad het doel herbevestigd om de energiemarkt uiterlijk in 2014 te voltooien. Daartoe dient prioriteit te worden gegeven aan een aantal onderwerpen, zoals: de effectieve implementatie van het derde energiepakket en van gerelateerde regelgeving zoals de Richtlijn voor promotie van hernieuwbare energie, de richtlijn energie-efficiëntie en de Verordening inzake zekerheid van gaslevering. Daarnaast is aandacht nodig voor versterking van de positie van de consument.

De Europese Raad heeft het belang onderstreept van investeringen in nieuwe en intelligente energie-infrastructuur, waarbij financiering in eerste instantie uit de markt dient te komen. In maart 2014 zal de Europese Raad spreken over de relatie tussen energie en klimaatbeleid op basis van concrete voorstellen van de Commissie.

De Commissie zal de Richtlijnen Ecodesign en Energy Labelling voor het einde van 2014 herzien. In de tussentijd zal Nederland zich in Brussel – indachtig de motie Klaver – sterk maken voor de snellere en ambitieuzere implementatie van de bestaande Richtlijn Ecodesign.

De Europese Raad benoemt in de conclusies het vraagstuk van de hoge energie-prijzen en kosten. De Commissie zal voor het einde van het jaar een studie naar dit onderwerp presenteren, waarbij nader ingegaan wordt op de gevolgen voor particuliere huishoudens, MKB en energie-intensieve industrie. De studie zal tevens ingaan op het Europese concurrentievermogen ten opzichte van andere economische grootmachten.

Minister-president Rutte heeft in zijn interventie het belang van een goed functionerende interne energiemarkt benadrukt en daarbij gepleit voor een voorspelbaar regelgevingskader waardoor investeringen in energie- infrastructuur worden gestimuleerd. Hernieuwbare energie dient daarbij volledig geïntegreerd te worden in de interne energiemarkt en concurrerend te worden. In dat verband heeft minister-president Rutte tevens gepleit voor een goed functionerend CO2 emissiehandelsysteem dat de concurrentiekracht van de Europese industrie niet aantast. Tevens heeft hij de noodzaak onderstreept van Europese en regionale coördinatie op het terrein van leveringsvraagstukken. Tenslotte wees minister-president Rutte op het nadelige effect van de hoge energieprijzen op het Europese concurrentievermogen.

Belastingen

Op het terrein van belastingen sprak de Europese Raad over de noodzaak van bestrijding van belastingontduiking en belastingfraude. In dit verband heeft de Europese Raad de noodzaak onderstreept van automatische gegevensuitwisseling over een breed scala aan inkomsten, zowel op Europees als mondiaal niveau. De Europese Raad heeft opgeroepen de herziening van de Spaartegoedenrichtlijn voor het einde van het jaar aan te nemen. Tevens roept de Europese Raad op tot aanname van het pakket aan BTW anti-fraudemaatregelen in juni 2013. Ook minister-president Rutte heeft in zijn interventie gepleit voor een spoedige aanname van dit pakket.

Minister-president Rutte heeft benadrukt dat het belangrijk is het politieke momentum, dat thans wereldwijd bestaat voor een aanpak van belastingfraude en -ontduiking, te benutten. Hij heeft daarbij gewezen op het belang de werkzaamheden in de Europese Unie te koppelen aan hetgeen reeds geschiedt op dit onderwerp in andere gremia zoals OESO, G20 en G8. Actie op een breed, wereldwijd front is immers nodig voor een effectieve aanpak van deze problematiek. Hij heeft tevens opgeroepen tot een constructieve opstelling van lidstaten bij de herziening van de Spaartegoedenrichtlijn.

Omvang van de Commissie

De Europese Raad heeft het formele juridische besluit genomen dat vanaf 2014 de Commissie zal blijven bestaan uit 1 Commissaris per lidstaat (zoals ook thans het geval is). Dit besluit, dat is gebaseerd op artikel 17 lid 5 van het Verdrag betreffende de Europese Unie, vloeit voort uit de ER-conclusies van december 2008. Toen is naar aanleiding van Ierse bezwaren tegen het Verdrag van Lissabon besloten dat ook na 2014 de Commissie zal blijven bestaan uit 1 Commissaris per lidstaat.

Overige onderwerpen: Syrië en jeugdwerkloosheid

Er vond een korte gedachtewisseling plaats over de situatie in Syrië. Verschillende regeringsleiders benadrukten dat de internationale gemeenschap partijen moet blijven aanmoedigen een politieke oplossing voor het conflict te vinden. De ministers van Buitenlandse Zaken zullen zich bij de Raad Buitenlandse Zaken op 27 mei a.s. verder over de situatie in Syrië buigen, waarbij bijzondere aandacht zal uitgaan naar het sanctieregime, inclusief eventuele aanpassing van het wapenembargo.

Verschillende leden van de Europese Raad vroegen in hun interventies aandacht voor de problematiek van de jeugdwerkloosheid in Europa. Bondskanselier Merkel kondigde aan dat over dit onderwerp een conferentie zal worden gehouden in Berlijn op 3 juli a.s., waarvoor de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zullen worden uitgenodigd. Deze conferentie zal gericht zijn op het uitwisselen van best practices en benchmarks. De voorzitter van de Europese Raad gaf aan dat jeugdwerkloosheid een groot thema zal zijn tijdens de aanstaande juni-ER. De brief met de Nederlandse inzet inzake de sociale dimensie van de EMU is Uw Kamer deze week toegegaan.

Bilaterale ontmoeting met Commissie-president Barroso

Na afloop van de Europese Raad had minister-president Rutte een ontmoeting met de president van de Commissie, de heer Barroso, in het bijzijn van minister van Buitenlandse Zaken Timmermans en commissaris Sefcovic. Tijdens het gesprek heeft de minister-president de heer Barroso een toelichting gegeven op de Nederlandse subsidiariteitsexercitie die voortvloeit uit het regeerakkoord. Zodra het interdepartementale onderzoek is afgerond zal Uw Kamer op de hoogte worden gesteld van het resultaat van deze exercitie. Hierop aangesproken door de minister-president gaf Barroso aan dat het besluit om de horeca te verplichten om olijfolie voortaan uitsluitend te serveren in geëtiketteerde flessen met een speciale sluiting die geen navulling toestaat, zal worden ingetrokken.

Tevens is tijdens de ontmoeting gesproken over het Nederlandse initiatief inzake rechtsstatelijkheid. Gewezen is daarbij op de brief van de Duitse, Finse, Deense en Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken. Minister-president Rutte heeft aangedrongen op een actieve inzet van de Commissie op dit onderwerp.

De minister-president heeft zijn bezwaren geuit tegen het voornemen van de Commissie inzake solvabiliteitseisen voor pensioenfondsen. Inmiddels heeft verantwoordelijk Commissaris Barnier bekend gemaakt voorlopig niet met een dergelijk voorstel te zullen komen.

Voorts heeft de minister-president nog eens het Nederlandse ongenoegen over de tweede aanvullende begroting geuit en de noodzaak van een spoedig akkoord over het nieuwe MFK benadrukt. Ditzelfde heeft hij gedaan bij premier Kenny van Ierland, dat momenteel het roulerend EU-voorzitterschap bekleedt.


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven