21 501-20 Europese Raad

Nr. 1900 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 december 2022

Hierbij bied ik u het verslag aan van de EU-Westelijke Balkantop van 6 december 2022.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

VERSLAG VAN DE EU-WESTELIJKE BALKANTOP VAN 6 DECEMBER 2022

Op dinsdag 6 december jl. vond in Tirana (Albanië) een EU-Westelijke Balkantop plaats. Tijdens deze bijeenkomst werd gesproken over de ontwikkelingen en politieke situatie in de Westelijke Balkan, waaronder de gevolgen die de aanhoudende Russische agressie tegen Oekraïne heeft op de regio. De Minister-President nam deel aan deze bijeenkomst. De verklaring van de EU-Westelijke Balkan Top is publiek.1 Deze verklaring beschrijft de gezamenlijke inzet en prioriteiten voor de samenwerking tussen de EU en de Westelijke Balkanlanden.

Tijdens de Top heeft Nederland het belang van intensivering van de samenwerking met de Westelijke Balkanlanden onderstreept. Het reeds door de Europese Commissie aangekondigde EU-steunpakket voor energie acht Nederland een positieve concrete maatregel ter ondersteuning van de Westelijke Balkanlanden. Ook benadrukte Nederland wederom het belang van eenheid in het afkeuren van de Russische agressie in Oekraïne, onder andere via aansluiting van alle Westelijke Balkanlanden bij het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid van de EU (GBVB).

Tijdens de Top is tevens over migratie in brede zin gesproken. Ten behoeve van deze Top en de JBZ-raad van 8 december jl. presenteerde de Europese Commissie een Actieplan migratie voor de Westelijke Balkanroute. De inzet van het Actieplan is gericht op het intensiveren van samenwerking met de Westelijke Balkanlanden, om terugkeer te bevorderen en irreguliere migratie tegen te gaan. Daarnaast is er gesproken over de aansluiting van deze landen bij het EU-visumbeleid. Dit is een belangrijk instrument om irreguliere migratie tegen te gaan.

De Minister-President heeft en marge van de Top een onderhoud gehad met de Servische president. Daarin heeft hij aangedrongen op aansluiting van Servië bij het EU-visumbeleid en aangegeven van Servië te verwachten dat het land de aansluiting met het GBVB vergroot.

Naar boven