21 501-20 Europese Raad

Nr. 1410 BRIEF VAN HET PRESIDIUM

Aan de Leden

Den Haag, 20 december 2018

Het presidium legt hierbij aan u voor het verzoek van de vaste commissie voor Financiën bij brief van 19 december 2018 om voorlichting te vragen aan de Raad van State over het Stabiliteits- en Groeipact.

Het presidium stelt u voor om in te stemmen met dit verzoek en dit door te geleiden naar de Raad van State.

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, K. Arib

Bijlage 1 Brief van de vaste commissie voor Financiën

Den Haag, 19 december 2018

Geachte Voorzitter,

Op 12 december 2018 heeft de Kamer met algemene stemmen de motie Omtzigt/Bruins aangenomen (Kamerstuk 21 501-20, nr. 1405) over een aanvullend advies van de Raad van State over de gevolgen van structureel niet nakomen van afspraken.

De vaste commissie voor Financiën stelt de Kamer voor de Afdeling advisering van de Raad van State te verzoeken1 om, in aanvulling op haar voorlichting van 7 november 2017 (Kamerstuk 34 387, nr. 6), spoedig de volgende voorlichtingsvragen te beantwoorden:

  • 1. Wat zijn de gevolgen van het structureel niet nakomen door lidstaten van de Europese Unie van afspraken over tekort- en schuldnormen?

  • 2. Welke beleidsopties zijn er voor Nederland en welke voorzorgsmaatregelen zou Nederland kunnen nemen?

    • 2a. Welke acties kan Nederland (eventueel samen met andere landen) ondernemen indien een of meer landen in de eurozone structureel hun verplichtingen niet nakomen en die ook niet wensen na te komen?

    • 2b. Zijn andere beleidsopties wenselijk of noodzakelijk voor dit scenario?

  • 3. Hoe zou kunnen worden geacteerd in een situatie dat meerdere lidstaten en meerdere bankenstelsels tegelijk in de problemen komen?

    • 3a. Wat zijn de kwetsbaarheden van Nederland bij een crisis in de eurozone waarbij een aantal grote landen tegelijk niet staat zijn om hun schulden te financieren en de bankenstelsels in die landen tegelijk in elkaar klappen vanwege de bijbehorende crisis en de exposure op nationale staatsleningen?

    • 3b. Welke stappen kan Nederland nemen om dit scenario te voorkomen?

    • 3c. Welke stappen kan Nederland nemen om de kwetsbaarheden van Nederland in dit scenario te verkleinen?

De vaste commissie voor Financiën stelt u voor in te stemmen met deze voorlichtingsvragen, opdat deze kunnen worden doorgeleid aan de Raad van State.

De commissie zou de Afdeling advisering zeer erkentelijk zijn als bovengenoemde vragen binnen zes maanden beantwoord kunnen worden, aangezien het mogelijk is dat een voorstel tot wijziging van het ESM-verdrag wordt voorgelegd.

Desgewenst zijn leden van de commissie bereid om over de voorlichtingsvragen in overleg te treden met de Afdeling advisering.

Hoogachtend,

De voorzitter van de vaste commissie voor Financiën, Anne Mulder

De griffier van de vaste commissie voor Financiën, Weeber


X Noot
1

Ingevolge artikel 21a van de Wet op de Raad van State.

Naar boven