21 501-20 Europese Raad

Nr. 1324 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 mei 2018

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister-President, de geannoteerde agenda aan van de informele Europese Raad Westelijke Balkan van 17 mei 2018.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok

GEANNOTEERDE AGENDA VAN DE WESTELIJKE BALKAN TOP VAN 17 MEI 2018

Op 17 mei organiseert het Bulgaarse Voorzitterschap een Top met de Westelijke Balkanlanden in Sofia. Voorafgaand aan de Top zal een informeel diner van de EU staatshoofden en regeringsleiders plaatsvinden over onderzoek, innovatie en digitaal. De Westelijke Balkanlanden zullen niet aanwezig zijn bij dit diner.

Onderzoek, innovatie en digitaal

De avond voorafgaand aan de EU-Westelijke Balkan Top zullen de regeringsleiders informeel spreken over het belang van onderzoek, innovatie en digitalisering in Europa. Gezien het mondiale speelveld is het belangrijk dat Europa leiderschap toont op deze gebieden. Investeringen in excellent onderzoek, innovatie en digitalisering zijn daarbij – naast de juiste randvoorwaarden en standaarden – cruciaal voor de concurrentiekracht van Europa en om de diverse maatschappelijke uitdagingen van onze tijd het hoofd te bieden. Deze informele discussie is onderdeel van de Leader’s Agenda van de voorzitter van de Europese Raad Tusk. Hij heeft daartoe een discussion note gecirculeerd onder de leden van de Europese Raad. Deze notitie vindt u als vertrouwelijke bijlage bij deze geannoteerde agenda1. De staatshoofden en regeringsleiders zullen gezien het informele karakter van deze bijeenkomst geen conclusies aannemen. Formele conclusies over deze onderwerpen komen waarschijnlijk aan de orde tijdens de (formele) Europese Raad van 28 en 29 juni 2018. Uw Kamer wordt uiteraard middels gebruikelijke procedures geïnformeerd over de Nederlandse inzet voor die Europese Raad.

Bijeenkomst met de Westelijke Balkan landen

De bijeenkomst vindt plaats op uitnodiging van het Bulgaarse Voorzitterschap en zal door de staatshoofden en regeringsleiders van de EU en de Westelijke Balkan worden bijgewoond, evenals door President Tusk, Commissievoorzitter Juncker en Hoge Vertegenwoordiger Mogherini. Nederland is tevreden met de inzet van het Bulgaarse Voorzitterschap om de Top vooral te richten op transport- en energieverbindingen en samenwerking op het terrein van veiligheid. Nederland acht het van belang dat de EU blijft investeren in de relaties met de Westelijke Balkan. Stabiliteit in en ontwikkeling van de buurlanden van de Unie is van essentieel belang voor de EU en Nederland, onder andere met het oog op het tegengaan van irreguliere migratie, grensoverschrijdende criminaliteit en etnische spanningen in de regio.

De leden van de Europese Raad zullen een Verklaring aannemen met concrete afspraken voor samenwerking op het gebied van rechtsstaat en openbaar bestuur, veiligheid en migratie, sociaaleconomische ontwikkeling, transport- en energieverbindingen, de digitale agenda, en verzoening en goede nabuurschapsrelaties in de Westelijke Balkan (zie ST 8340 2018 REV 1). De landen van de Westelijke Balkan sluiten zich hierbij aan. Deze concrete afspraken vloeien voort uit de Westelijke Balkan strategie van de Commissie en zijn in overeenstemming met het Nederlandse standpunt ten aanzien van deze onderwerpen (zie Kamerstuk 23 987, nr. 219). Nederland zal tijdens de Top het belang onderstrepen van verbeteringen van rechtsstaat en openbaar bestuur, wat essentieel is voor de economische ontwikkeling die de burgers van de Westelijke Balkan ten goede moet komen. Nederland zal daarnaast de Westelijke Balkanlanden oproepen om bilaterale geschillen te beslechten en verder te werken aan verzoening.

Conform de Nederlandse inzet staat EU-uitbreiding niet op de agenda in Sofia. Het «strikt en fair» EU-toetredingsbeleid blijft onverkort van kracht.


X Noot
1

Ter vertrouwelijke inzage gelegd, alleen voor de leden, bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven