21 501-08 Milieuraad

Nr. 477 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 september 2013

Hierbij doe ik u mede namens de Minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking de geannoteerde agenda toekomen van de Milieuraad die op 14 oktober 2013 in Luxemburg plaatsvindt. Deze geannoteerde agenda is gebaseerd op de voorlopige agenda zoals uitgebracht door het Litouwse Voorzitterschap. De inhoud geeft de meest recente stand van zaken weer. Mocht de agenda van de Milieuraad nog ingrijpend veranderen, dan zal ik u hierover informeren.

De Nederlandse inzet voor de klimaatconferentie in Warschau ontvangt u separaat. Tijdens het AO klimaat dat is voorzien voor 16 oktober kan ik u de uitkomst van de Milieuraad toelichten.

Tenslotte treft u in de bijlage een voortgangsoverzicht aan van actuele Europese wetgevinginitiatieven op het terrein van Infrastructuur en Milieu1.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld

Geannoteerde Agenda Milieuraad 14 oktober 2013

Samenvatting

Op 14 oktober 2013 vergadert de Milieuraad in Luxemburg. De Raad zal raadsconclusies aannemen over de inzet van de EU voor de komende klimaatconferentie in Warschau.

Naast het klimaatonderwerp is er tweemaal een gedachtewisseling over een wetgevend dossier. Het voorstel om de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA) te wijzigen is er op gericht de controles van afvaltransporten verder te uniformeren door hiervoor EU-breed minimumvereisten vast te stellen.

Onder diversenpunten zal de Commissie de Raad informeren over de voortgang op het dossier ETS luchtvaart in samenhang met besluitvorming in ICAO over een toekomstig instrument om de uitstoot van CO2 mondiaal te reguleren. Het Voorzitterschap en de Commissie zullen de Raad informeren over internationale bijeenkomsten van de afgelopen periode.

Voorbereiding van Klimaatconferentie in Warschau (COP19 en CMP9)

Raadsconclusies

De Milieuraad beoogt raadsconclusies aan te nemen over de brede EU-inzet voor de klimaatconferentie in Warschau. De Nederlandse inzet wordt beschreven in een separate brief aan de Kamer.

Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA)

Gedachtewisseling

Inhoud

De Commissie publiceerde op 11 juli 2013 publiceerde een voorstel tot wijziging van de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA – 1013/2006/EU). Het voorstel beoogt de controles van afvaltransporten verder te uniformeren door hiervoor EU-breed minimumvereisten vast te stellen. Daarbij zal de aandacht vooral gericht zijn op de problematische afvalstromen. Een uniforme en doeltreffende handhaving en efficiënte controles kunnen illegale afvaltransporten helpen voorkomen en daarmee ook ernstige gevolgen voor het milieu en de gezondheid. Daarnaast kan deze uniformiteit op termijn leiden tot kostenbesparingen en directe economische voordelen voor de lidstaten en het bedrijfsleven. Dankzij een betere handhaving kunnen onder meer de kosten van saneringen en het terughalen van afvalstoffen worden vermeden en kan meer en beter gerecycleerd afval beschikbaar komen, doordat het afval legaal naar inrichtingen met betere behandelingstechnieken wordt gebracht.

De Commissie stelt voor dat lidstaten de risicobeoordelingen uitvoeren, waarbij onder andere gekeken wordt naar specifieke afvalstromen en politieonderzoeken en -analyses van criminele activiteiten. Elk jaar moeten op basis van deze risicobeoordelingen controleprioriteiten worden vastgesteld die jaarlijks in controleplannen worden openbaar worden gemaakt.

Stand van zaken

De Raad zal zich voor het eerst over dit onderwerp buigen en hierover van gedachten wisselen. Het BNC-fiche bij dit voorstel is separaat aan uw Kamer toegestuurd.

Nederlandse inzet

Nederland is over het algemeen positief over het voorstel omdat het lidstaten aanzet tot een betere handhaving van de EVOA, waardoor het gelijke speelveld wordt versterkt. Dit is van belang omdat Nederland een belangrijk doorvoerland is voor afvalstoffen, zowel tussen de lidstaten onderling als tussen lidstaten en derde landen. Nederland ervaart negatieve gevolgen van onvoldoende handhaving van de EVOA in andere lidstaten, bijvoorbeeld door het ontbreken van een gelijk speelveld en doordat illegale export leidt tot vertraging in het logistieke proces en extra inzet van handhavingscapaciteit.

Nederland zal tijdens de Raad aangeven dat het in dit voorstel enkele voor de hand liggende mogelijkheden mist ter verbetering van het gelijke speelveld binnen de EVOA, bijvoorbeeld over hoe om te gaan met interpretatiekwesties van afvalstoffen die zijn genoemd op de zogenaamde «groene lijst» en normering van verontreiniging van deze afvalstoffen. Sommige bedrijven maken namelijk handig gebruik van de onduidelijkheid in de EVOA hierover.

Diversenpunten

ETS Luchtvaart

Tenslotte zal de Commissie onder het agendapunt «diversen» de Raad informeren over de laatste stand van zaken met betrekking tot het Europese emissiehandelssysteem voor de luchtvaart (ETS luchtvaart) en in samenhang daarmee over de besluitvorming door de ICAO Assemblee (24 september – 4 oktober) over een mondiale aanpak om de uitstoot van CO2 door de luchtvaart te reguleren. Dit onderwerp komt voorafgaand aan de Milieuraad naar verwachting ook aan de orde in de Transportraad van 2 oktober 2013.

Internationale bijeenkomsten

Het Voorzitterschap en de Commissie zullen de Raad mondeling informeren over de volgende internationale bijeenkomsten:

  • VN-Verdrag ter bestrijding van de verwoestijning (COP 11, Windhoek, Namibië, 16–27 september 2013)

  • 20e bijeenkomst van de Commission on Sustainable Devlopment (CSD 20, New York, 20 september 2013)

  • 1e bijeenkomst van het High Level Political Forum on Sustainable Development (HLPF 1, New York, 24 september 2013)\

  • Speciale bijeenkomst over het bereiken van de Milleniumdoelen (MDGs, New York, 25 september 2013)

  • Diplomatieke conferentie voor het Minamata-verdrag over kwik (Minamata en Kumamoto, Japan, 9–11 oktober 2013)


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven