21 501-08 Milieuraad

Nr. 471 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 juni 2013

Met deze brief bied ik u het verslag aan van de Milieuraad die plaatsvond op 18 juni 2013 in Luxemburg1.

Tevens maak ik van de gelegenheid gebruik uw Kamer op de hoogte te stellen van drie akkoorden in eerste lezing die zijn bereikt onder Iers EU-Voorzitterschap. Het betreft akkoorden over de batterijenrichtlijn, de richtlijn prioritaire stoffen in water en het zevende milieuactieprogramma.

De batterijenrichtlijn verbiedt het op de markt brengen van batterijen en accu’s die kwik en cadmium bevatten. Bij de herziening is draagbaar gereedschap onder de reikwijdte van de richtlijn opgenomen, het verbod gaat voor batterijen van deze toestellen in na 2016.

De richtlijn prioritaire stoffen in water is een dochterrichtlijn van de kaderrichtlijn water en stelt milieukwaliteitsnormen voor een aantal stoffen. Bij de herziening van de richtlijn is een aantal nieuwe stoffen toegevoegd en zijn de normen voor een aantal stoffen die al op de lijst voorkwamen aangepast aan de hand van nieuwe inzichten. De nieuwe normen moeten in 2027 gehaald worden, de maatregelen hiertoe worden opgenomen in het derde stroomgebiedbeheersplan. Daarnaast is een zogenaamde watchlist toegevoegd, stoffen waarvoor geen norm wordt vastgesteld maar die de lidstaten wel gaan monitoren. Dit levert gegevens op waarmee in de toekomst kan worden beoordeeld of deze stoffen op de lijst prioritaire stoffen moeten worden geplaatst. Onder andere is een drietal geneesmiddelen op de watchlist geplaatst.

Het zevende milieuactieprogramma zet uit welke acties op milieugebied nodig zijn om in 2020 aan de bestaande milieudoelstellingen van de EU te voldoen. Deze doelstellingen zijn op hoofdlijnen verwoord in de Europa 2020 strategie en nader uitgewerkt in onder andere de EU routekaarten over natuurlijke hulpbronnen en koolstofarme economie en in de EU biodiversiteitstrategie. Het zevende milieuactieprogramma erkent drie inhoudelijke doelen voor de komende zeven jaar: het beschermen, behouden en verbeteren van het natuurlijk kapitaal, omvormen tot een hulpbronefficiënte, groene en concurrerende koolstofarme economie en burgers beschermen tegen milieugerelateerde druk en risico’s voor de volksgezondheid en het welzijn. Om deze doelen te halen wordt prioriteit gegeven aan een betere implementatie van het EU milieubeleid, wetenschappelijke onderbouwing van beleidskeuzes, beter gebruik van financiële instrumenten en integratie van milieudoelen in andere beleidsvelden. Behalve ingrepen op EU niveau wordt de noodzaak tot samenwerking op lokaal en regionaal niveau en internationaal benadrukt. Nederland kan tevreden zijn met de inhoud van het zevende milieuactieprogramma, waarin onder andere het belang van bronbeleid om doelen op gebied van bijvoorbeeld luchtkwaliteit en geluid te halen naar voren komt. Het milieuactieprogramma roept lidstaten op om te bezien hoe bodembeheer gewaarborgd kan worden binnen een juridisch bindend kader. Nederland heeft heel duidelijk aangegeven dat het zevende milieuactieprogramma niet moet worden gezien als een oproep om discussies te heropenen over een EU Kaderrichtlijn bodem.

Op het moment van schrijven van deze brief is nog onduidelijk of het Iers Voorzitterschap erin zal slagen een akkoord te bereiken over de verordeningen ten aanzien van scheepsrecycling en het LIFE instrument voor klimaat en milieufinanciering.

Tenslotte heb ik tijdens het AO over biotechnologie op 6 juni j.l. uw Kamer toegezegd in de Milieuraad aan te dringen op het uitzonderen van cisgenese van de Europese regelgeving voor genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). Zoals ik aangaf tijdens het AO Milieuraad op 11 juni bleek het niet opportuun om dit punt tijdens de Milieuraad te agenderen, aangezien de agenda al was vastgesteld en de voor het ggo beleid verantwoordelijke Eurocommissaris Borg (SANCO) niet aanwezig zou zijn bij de Milieuraad. Ik zal Eurocommissaris Borg daarom in een brief oproepen prioriteit te geven aan het onderwerp. De andere lidstaten zal ik met een kopie van deze brief hierover informeren.

Ik verwacht uw Kamer hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven