21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1994 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 december 2023

De Ministers van de Ecofinraad spraken op 7 en 8 december over de herziening van het Europees begrotingsraamwerk. Om uw recent beëdigde leden tijdig te informeren over de laatste stand van zaken in de onderhandelingen, is op 6 december de beantwoording van een schriftelijk overleg met uw Kamer gedeeld, als aanvulling op de geannoteerde agenda voor de Eurogroep en Ecofinraad van 7 en 8 december die uw Kamer eerder ontving. Om uw Kamer goed mee te nemen in het verloop van de onderhandelingen stuur ik u bij dezen, vooruitlopend op het complete verslag van de Eurogroep en Ecofinraad van 7 en 8 december, reeds een deelverslag van de bespreking ten aanzien van de herziening van het Europees begrotingsraamwerk.

Ministers spraken tijdens de bespreking breed steun uit voor de ambitie om dit jaar een Raadspositie te bereiken op de drie wetsteksten. Een Raadspositie is een politiek akkoord op basis waarvan de Raad gaat onderhandelen met het Europees Parlement, dat medewetgever is op een van de drie teksten en wordt geraadpleegd op de andere twee teksten. Het is van belang om dit jaar een Raadspositie te bereiken, om te voorkomen dat de herziening van het Europees begrotingsraamwerk aanzienlijke vertraging oploopt door de verkiezingen van het Europees Parlement die volgend jaar plaatsvinden. Tegelijkertijd benadrukten lidstaten, waaronder Nederland, het belang van voldoende tijd om het finale voorstel voor een Raadspositie zorgvuldig te beoordelen en aan de nationale parlementen te presenteren, voordat een algemene oriëntatie door de Raad wordt vastgesteld.

Zoals toegelicht in het verslag, heeft het voorzitterschap van de Raad naar aanleiding van de bespreking nog een aantal wijzigingen voorgesteld ten opzichte van het voorstel dat ter bespreking voorlag. De resulterende geactualiseerde voorstellen voor de Raadspositie zijn daarna door het voorzitterschap aan de Raad verzonden en vindt u als bijlagen bij deze brief. Het voorzitterschap beoogt een spoedige goedkeuring van deze Raadspositie.

In het bijgevoegde verslag beoordeelt het kabinet het voorstel voor de Raadspositie en komt daarbij alles overwegende tot een positief oordeel. Het kabinet vindt het positief dat in de voorstellen de landspecifieke, risicogebaseerde en anticyclische benadering met prikkels voor investeringen en hervormingen uit het Commissievoorstel is behouden. Het Commissievoorstel is aangevuld met verdere waarborgen voor voldoende schuldafbouw en tekortreductie, een versterkte institutionele balans, onder andere door een versterkte rol voor de Raad en de European Fiscal Board (EFB), en afspraken voor verbeterde naleving en handhaving. Daarmee heeft het voorzitterschap in de ogen van het kabinet de juiste balans gevonden tussen nationaal eigenaarschap en flexibiliteit aan de ene kant en voldoende ambitie ten aanzien van de afbouw van hoge schulden en tekorten en versterking van handhaving aan de andere kant. Het kabinet zal er in het vervolgtraject op toezien dat deze balans behouden blijft. Het voorstel van het voorzitterschap sluit aan bij de kabinetsinzet zoals weergegeven in het BNC-fiche en de communicatie met de Kamer die daarop volgde.

Alles afwegende vindt het kabinet het voorstel van het voorzitterschap acceptabel en is het kabinet voornemens om in te stemmen met het voorstel van het voorzitterschap voor de Raadspositie op de drie wetsteksten.

Hoewel het voorstel van het voorzitterschap grotendeels lijkt te kunnen rekenen op steun van de lidstaten, is het niet uitgesloten dat sommige lidstaten nog nadere wensen zullen hebben. Mochten die wensen nog politieke bespreking vergen, dan wordt mogelijk een aanvullende Ecofinraad georganiseerd in de week van 18 december. In het vervolgtraject zal het kabinet er voor waken dat de in het voorstel gevonden balans tussen de wensen van de verschillende lidstaten behouden blijft en daarbij de kernelementen van de Nederlandse inzet bewaken. Als het vervolgtraject nog leidt tot significante wijzigingen in de voorgestelde Raadspositie, zal ik uw Kamer hierover informeren.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag

Naar boven