21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1993 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 december 2023

Op 20 december 2023 vindt een extra informele Ecofinraad plaats waarbij de herziening van het Europees begrotingsraamwerk op de agenda staat. Deze Ecofinraad zal plaatsvinden per videoconferentie. Namens Nederland zal de Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit & Belastingdienst deelnemen.

Hierbij zend ik u de geannoteerde agenda voor deze raad.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag

Geannoteerde Agenda voor de extra informele Ecofinraad op 20 december 2023 over de herziening van het Europees begrotingsraamwerk

Op 20 december 2023 zal een ingelaste digitale Ecofinraad plaatsvinden met als enige agendapunt de hervorming van het Europees begrotingsraamwerk. Het Raadsvoorzitterschap streeft naar een algemene oriëntatie van de Raad (Raadspositie) op de wetsteksten, die naar aanleiding van de gedachtewisseling tussen Ministers op 7 en 8 december jl. aan de Raad zijn verzonden. Het parlement is op 12 december jl. per deelverslag van de Ecofinraad geïnformeerd over deze gedachtewisseling.1 In dat verslag is ook een beoordeling van het kabinet over de voorgestelde Raadspositie gegeven. De voorgestelde Raadspositie is publiek toegankelijk onder documentnummers 15874/1/23 REV12, 15876/1/23 REV13 en 15396/1/23 REV14.

Zoals uitgebreid toegelicht in het deelverslag van de Ecofinraad, vindt het kabinet het positief dat in de voorstellen de landspecifieke, risicogebaseerde en anticyclische benadering met prikkels voor investeringen en hervormingen uit het Commissievoorstel is behouden. Het Commissievoorstel is aangevuld met verdere waarborgen voor voldoende schuldafbouw en tekortreductie, een versterkte institutionele balans, onder andere door een versterkte rol voor de Raad en de European Fiscal Board (EFB), en afspraken voor verbeterde naleving en handhaving. Daarmee heeft het voorzitterschap in de ogen van het kabinet de juiste balans gevonden tussen nationaal eigenaarschap en flexibiliteit aan de ene kant en voldoende ambitie ten aanzien van de afbouw van hoge schulden en tekorten en versterking van handhaving aan de andere kant. Het voorstel van het voorzitterschap sluit aan bij de kabinetsinzet zoals weergegeven in het BNC-fiche en de communicatie met de Kamer die daarop volgde. Alles afwegende vindt het kabinet het voorstel van het voorzitterschap acceptabel en is het kabinet voornemens om in te stemmen met het voorstel van het voorzitterschap voor de Raadspositie op de drie wetsteksten.

Bij de bespreking zal Nederland ervoor waken dat de in het voorstel gevonden balans tussen de wensen van de verschillende lidstaten behouden blijft en zal Nederland de kernelementen van de Nederlandse inzet bewaken.

Naar boven