21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1779 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 september 2021

Op 1 juli vond de jaarvergadering (JV) van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) in virtueel format plaats. Ik informeer u graag, mede namens de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, over het verloop en de uitkomsten van de jaarvergadering. De uitgeschreven schriftelijke verklaring van Nederland voor de JV vindt u bijgevoegd bij deze brief1. De schriftelijke verklaringen van andere landen zijn te vinden op de website van de EBRD.2

De roundtable discussion vormde het belangrijkste onderdeel van de plenaire sessie van de JV. Aandeelhouders stonden met name stil bij de nieuwe klimaatambitie van de EBRD en ontwikkelingen wat betreft de geografische uitbreiding van het mandaat. Na de tafelronde zijn enkele resoluties aangenomen en benoemingen gedaan.

Klimaatambitie

Tijdens de jaarvergadering van de EBRD hebben aandeelhouders een resolutie aangenomen die de ambities van de bank met betrekking tot klimaat vastlegt. De resolutie omvat dat de EBRD al haar activiteiten volledig in lijn brengt met het Akkoord van Parijs per 31 december 2022. Daarnaast onderstrepen zij het belang van voldoende klimaatfinanciering en neemt de EBRD zich voor de ondersteuning van beleidsontwikkeling in operatielanden te intensiveren, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van low carbon pathways en het implementeren van standaarden op het gebied van klimaat. Tot slot worden met de resolutie de mogelijkheden tot de financiering van fossiele projecten vernauwd.

De resolutie kreeg brede steun van de aandeelhouders. Ook Nederland heeft deze ambities verwelkomd. Nederland is nauw betrokken geweest bij deze onderhandelingen en heeft zich hard gemaakt voor een ambitieuze deadline voor Paris alignment. Nederland heeft er hierbij ook voor gepleit dat de Bank haar steun voor investeringen in fossiele brandstof geleidelijk volledig afbouwt en een assertieve en innovatieve aanpak van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie nastreeft.

Geografische uitbreiding mandaatgebied

In de meerjarenstrategie van de EBRD is afgesproken dat aandeelhouders op de JV 2022 een besluit nemen over mogelijke uitbreiding van het geografische mandaat van de Bank naar Sub-Sahara Afrika (SSA) en Irak. Op de JV 2021 zijn de aandeelhouders gevraagd om guidance voor het voorbereidende werk dat nodig is om in 2022 een goed geïnformeerd besluit te kunnen nemen.

Aandeelhouders hebben steun uitgesproken voor een werkwijze waarbij er eerst op basis van verder desk research een analyse wordt gepresenteerd van o.a. de institutionele implicaties van uitbreiding en de additionaliteit van de EBRD in verhouding tot andere actoren, alvorens wordt overgegaan op selectief veldonderzoek. Verschillende aandeelhouders, inclusief Nederland, gaven hierbij aan dat uitbreiding van het geografische mandaat niet ten koste mag gaan van investeringen in huidige operatielanden en dat eventuele nieuwe operatielanden moeten worden benaderd met hetzelfde bedrijfsmodel en dezelfde doelstellingen als de bestaande operatielanden. Daarnaast benadrukten aandeelhouders het belang van het behoud van de AAA-rating van de EBRD.

Deze ontwikkelingen moeten bezien worden in het licht van discussies over de Europese financiële architectuur voor ontwikkeling (EFAD). Sinds 2019 hebben EU-lidstaten in het kader van de EFAD nagedacht over een stelsel dat coherenter, strategischer en zichtbaarder is. In juni zijn Raadsconclusies aangenomen waarin de Raad inzet op het verbeteren van de bestaande architectuur, zonder grote institutionele wijzigingen (het zogenoemde status quo plus scenario).3

Resoluties en benoemingen

Op de JV lagen ook de Net Income Allocation (NIA) voor 2020 en het Strategy Implementation Plan (SIP) 2021–2023 ter aanname voor. De NIA stelt vast welk deel van de winst van de EBRD wordt toegewezen aan donormiddelen van de EBRD. Het SIP legt de begroting en het resultatenraamwerk voor de jaren 2021–2023 vast. Beiden waren reeds akkoord bevonden in de Board of Directors en zijn zonder discussie met brede steun aangenomen.

Verder is vastgesteld dat de JV 2022 in mei in Marokko plaatsvindt. Tot slot benoemden de aandeelhouders de Portugese gouverneur als nieuwe voorzitter van de Raad van Gouverneurs (RvG). De Estse en Marokkaanse gouverneur zijn benoemd als vicevoorzitters van de RvG.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra

Naar boven