21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1777 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 september 2021

Zoals u weet zal op de informele Ecofinraad van 10-11 september a.s. onder andere worden gesproken over het Stabiliteit- en Groeipact. Eerder heb ik aangegeven dat de discussie over een mogelijke herziening van de Europese begrotingsregels van dusdanig belang is dat het kabinet het onverstandig lijkt als Nederland – totdat er een nieuwe regering is – zich geheel afzijdig houdt in deze discussie. Eventuele samenwerking met andere lidstaten kan daarbij nuttig zijn. Ik gaf daarbij aan dat als Nederland concrete stappen zou ondernemen, uw Kamer onmiddellijk op de hoogte zal worden gesteld.

Bijgaand ontvangt u een kort paper over de herziening van het Stabiliteit- en Groeipact (SGP) dat Nederland samen met gelijkgestemde lidstaten heeft opgesteld in aanloop naar de informele Ecofinraad in Slovenië op 10 en 11 september1. Dit naar aanleiding van de gedachtewisseling over het economische herstel en begrotingsbeleid in de EU tijdens die informele Ecofinraad.

In het paper geven gelijkgestemde lidstaten aan open te staan voor een discussie over verbetering van het SGP, waarbij het wenselijk is dat de regels versimpeld worden en dat aanpassingen bijdragen aan een consistente, transparante en betere toepassing van de regels. Het paper onderstreept het belang van gezonde, houdbare overheidsfinanciën en van het terugdringen van te hoge overheidsschulden. Houdbare overheidsfinanciën geven vertrouwen en budgettaire ruimte voor het omgaan met toekomstige crises en uitdagingen.

De boodschappen van het paper passen binnen de staande Nederlandse positie. In dit paper ligt de nadruk op de noodzaak voor houdbare overheidsfinanciën. Zoals ik eerder heb toegelicht, o.a. in de brief van 14 december 20202 en onlangs nog in het Commissiedebat van 8 september jl. is dit voor Nederland een belangrijk element binnen een breed en ingewikkeld vraagstuk. Houdbare overheidsfinanciën moeten bijdragen aan stabiele en duurzame economische groei. Hoe dit laatste te bereiken zal onderdeel moeten zijn van een bredere discussie in Europa, waarbij ook de rol van innovatie, hervormingen en investeringen meegenomen moet worden.

Met het paper hopen deze lidstaten een positieve bijdrage te leveren aan de discussie over de herziening van de Europese begrotingsregels. Naar verwachting zal de Commissie eind september een mededeling presenteren waarin ze haar uitgangspunten schetst. Hierna volgt een brede consultatie onder lidstaten. Eventuele wetgevende voorstellen worden pas verwacht in de eerste helft van 2022.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Kamerstuk 21501–07, nr. 1734

Naar boven