21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1776 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 augustus 2021

Hierbij zend ik u de geannoteerde agenda van de extra Ecofinraad van 6 september a.s. die middels een videoconferentie zal worden gehouden. Ik ben voornemens deel te nemen aan deze vergadering.

Het is mogelijk dat nog punten worden toegevoegd aan de agenda.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra

Geannoteerde agenda t.b.v. extra Ecofinraad 6 september 2021

Uitvoeringsbesluiten Recovery and Resilience Facility (RRF)

Document: de uitvoeringsbesluiten zijn online te vinden, https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/recovery-coronavirus/recovery-and-resilience-facility/recovery-and-resilience-programs-assessments_en

Aard bespreking: gedachtewisseling ten behoeve van besluitvorming

Besluitvormingsprocedure: N.v.t.

Toelichting:

Tijdens de Ecofinraad, die middels een videoconferentie zal worden gehouden, staat de bespreking van twee uitvoeringsbesluiten van de Europese Raad in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF) op de agenda, namelijk van Ierland en Tsjechië. De Ecofinraad stemde reeds in met de uitvoeringsbesluiten voor 16 lidstaten. De Kamer is hierover geïnformeerd in brieven van 30 juni, 7 juli en 21 juli jl.1 Met een uitvoeringsbesluit wordt de beoordeling van een herstelplan in het kader van de RRF goedgekeurd. Daarnaast worden in het uitvoeringsbesluit de hervormingen en investeringen die een lidstaat zal ondernemen vastgelegd, inclusief de bijbehorende mijlpalen en doelen, alsook de financiële bijdrage waarop de lidstaat aanspraak kan maken. De kabinetsappreciatie van de voorliggende uitvoeringsbesluiten zal voorafgaand aan de Ecofinraad van 6 september a.s. aan de Tweede Kamer worden gezonden. Na de Ecofinraad zal de formele besluitvorming over de uitvoeringsbesluiten voor Ierland en Tsjechië plaatsvinden door middel van een schriftelijke procedure.2 Nederland is voornemens om in te stemmen met de uitvoeringsbesluiten.


X Noot
1

Kamerstuk 21 501-07, nrs. 1766, 1769 en 1772.

X Noot
2

Er kunnen geen formele besluiten in videoconferenties worden genomen, aangezien zij informeel van aard zijn. Coreper kan, gelet op de uitzonderlijke omstandigheden die COVID-19 meebrengt, per geval besluiten om de schriftelijke procedure te gebruiken voor besluitvorming door de Raad.

Naar boven