21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1760 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 mei 2021

Uw Kamer is op 12 januari jl. geïnformeerd1 over de uitkomst van de onderhandelingen over de faciliteit voor herstel en veerkracht (Recovery and Resilience Facility, RRF). In deze brief heeft het kabinet toegezegd dat de herstelplannen die door de Europese Commissie (de Commissie) aan de Raad van de Europese Unie (de Raad) worden doorgestuurd, zonder vertraging naar de Tweede Kamer zullen worden doorgeleid. Op 3 mei jl. bent u geïnformeerd over de algemene vindplaats van de ingediende plannen2. Met deze brief wil ik u verder informeren over deze stukken, mede namens de Minister van Economische Zaken en Klimaat.

Op grond van de RRF-verordening moet de Commissie een ingediend plan zelf zonder vertraging doorsturen naar het Europees Parlement en de Raad. Zoals eerder gemeld in de brief van 3 mei jl., wordt zodra een plan is ingediend een link ernaar geplaatst op de website van de Commissie. U kunt de links naar de plannen vinden op: https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/recovery-coronavirus/recovery-and-resilience-facility_en#national-recovery-and-resilience-plans.

In aanvulling op de openbare plannen zijn er door lidstaten technische achtergronddocumenten ingediend bij de Commissie. De Commissie heeft onlangs besloten deze stukken via de digitale werkomgeving CIRCABC beschikbaar te stellen aan de Raad. De stukken zijn aangemerkt als Limité-documenten, wat inhoudt dat deze stukken onder de geheimhoudingsplicht vallen en de inhoud daarvan alleen bekend mag worden gemaakt op veilige internetsites of op het web gebaseerde platforms die door de Raad zijn goedgekeurd of toegangsbescherming hebben (zoals het gebruikelijke Delegates Portal en CIRCABC)3. Uw Kamer heeft, zoals bekend, toegang tot Delegates Portal. De Commissie heeft echter aangegeven dat het de bovengenoemde Limité-documenten in dit geval niet op Delegates Portal kan publiceren vanwege capaciteitsbeperkingen, gezien de hoeveelheid en omvang van de stukken. De Commissie heeft daarom voor de werkomgeving CIRCABC gekozen.

De stukken in CIRCABC betreffen tientallen achtergronddocumenten per lidstaat die tot duizenden pagina’s kunnen beslaan, aanvullend op de openbare plannen welke zelf honderden pagina’s beslaan. Het gaat hierbij onder andere om Excel-documenten met meerdere tabbladen en zipbestanden met tientallen onderliggende stukken. Daarnaast zijn de documenten vaak opgesteld in de nationale taal, aangezien de RRF-verordening geen verplichting bevat om een herstelplan in het Engels beschikbaar te stellen. Deze gedetailleerde informatie wordt door de Commissie gebruikt om plannen te beoordelen en om voorstellen voor uitvoeringsbesluiten van de Raad op te stellen.

Het is technisch niet mogelijk gebleken om toegang tot CIRCABC te realiseren voor de leden van uw Kamer. Gelet op de hoeveelheid, de aard, de taal en omvang van de documenten, in combinatie met de openbare beschikbaarheid van de reeds ingediende herstelplannen die zeer veel informatie bevatten, zou ik het voorstel willen doen om niet al deze stukken bij voorbaat als hardcopy ter inzage aan te bieden aan uw Kamer. Het zou dan immers gaan om een zeer grote hoeveelheid documenten, waar moeilijk (analoog) wegwijs in te vinden is en die bovendien enkel goed leesbaar zijn voor degenen die de taal van de stukken machtig is. Indien uw Kamer echter belangstelling heeft om specifieke aanvullende documenten in te zien van bijvoorbeeld een bepaald (publiek gepubliceerd) plan of anderszins, kunnen deze uiteraard met uw Kamer worden gedeeld. Dit zal dan naar alle waarschijnlijkheid, als aangegeven, ter inzage (als hardcopy) zijn.

Daarbij zij nog het volgende opgemerkt. De Commissie is momenteel bezig met de voorstellen voor uitvoeringsbesluiten n.a.v. de ingediende herstelplannen en deze worden spoedig verwacht. Deze uitvoeringsbesluiten zijn de juridische documenten die de basis vormen voor de betaalverplichtingen die de Commissie aangaat jegens een lidstaat; het kabinet zal zijn aandacht vooral op deze uitvoeringsbesluiten richten. Zodra de Commissie een voorstel doet voor een uitvoeringsbesluit van de Raad, waarmee een definitief plan en de bijbehorende financiering wordt goedgekeurd, zal uw Kamer hier een kabinetsappreciatie van ontvangen, inclusief de Nederlandse stemintentie in de Raad. De huidige verwachting is dat de eerste voorstellen voor uitvoeringsbesluiten door de Commissie in de tweede helft van juni zullen worden gedaan. Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Uitkomst onderhandelingen EU-herstelfonds (RRF). Kamerstuk 21 501-07, nr. 1737

X Noot
2

Proces omtrent ingediende herstelplannen. Kamerstuk 21 501-07, nr. 1753

X Noot
3

Op basis van art. 339 VWEU, art. 6(1) van het Reglement van orde van de Raad en de richtsnoeren voor de behandeling van interne Raadsdocumenten (document 7695/18).

Naar boven