21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1606 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 juni 2019

In mijn brief van 5 februari jl.1 heb ik u geïnformeerd over het voorstel voor de asymmetrische kapitaalverhoging bij de Europese Investeringsbank (EIB) en heb ik een aantal vragen van de Kamer beantwoord, waaronder over de informatievoorziening aan de Kamer omtrent de EIB. Ik heb in mijn brief toegezegd om voorafgaand aan de volgende jaarvergadering van de Raad van gouverneurs het Financieel Jaarverslag van de EIB toe te zenden. Dit jaarverslag vindt u als bijlage bij deze Kamerbrief2. De jaarvergadering zal plaatsvinden op 14 juni 2019 in Luxemburg en marge van de Ecofin en Eurogroep.

Uit het jaarverslag blijkt dat de EIB een goed operationeel resultaat heeft behaald en winst heeft gemaakt (EUR 2,3 mld.). De winst over 2018 is met 16,6% afgenomen ten opzichte van 2017 (EUR 2,8 mld.). De balans van de EIB is toegenomen met EUR 6,3 mld. tot EUR 555,8 mld. De EIB keert geen dividend uit. Door de gemaakte winst nam het eigen vermogen van de EIB toe van EUR 69,0 mld. eind 2017 tot EUR 71,3 mld. eind 2018. Het totaal aan uitstaande leningen op 31 december 2018 was EUR 451,1 mld. ten opzichte van EUR 455,0 mld. eind 2017.

Het Audit Comité concludeert dat het financiële jaarverslag van de EIB een waarheidsgetrouw beeld geeft van de financiële positie en van de resultaten van de activiteiten van de EIB-Groep. Ook de externe auditor KPMG heeft het Financiële Jaarverslag goedgekeurd.

Tijdens de jaarvergadering zal de Raad van gouverneurs het jaarverslag van het Audit Comité over 2018 vaststellen. Naar verwachting zal er gesproken worden over de voortgang van de implementatie van de governance hervormingen van de EIB. Ik heb de Kamer op 31 augustus 20183 middels een Kamerbrief over deze governance hervormingen geïnformeerd die onderdeel zijn van het pakket van kapitaalverhoging als gevolg van het uittreden van het VK uit de Europese Unie en daarmee uit de EIB. Daarnaast worden tijdens de jaarvergadering de voorzitter en een aantal leden van het Audit Comité (her)benoemd. Het jaarverslag van Audit Comité wordt na afloop van de vergadering openbaar.

Na de jaarvergadering zal ik de Kamer uitgebreider informeren over de uitkomsten van deze vergadering en de bevindingen van het Audit Comité. Daarnaast zal ik de Kamer later dit jaar informeren over de belangrijkste activiteiten van de EIB, met in het bijzonder aandacht voor klimaatgerelateerde activiteiten. Het energiebeleid van de EIB, de Energy Lending Criteria wordt dit jaar herzien en vastgesteld rond de zomer. De Energy Lending Criteria houden nauw verband met het klimaatbeleid van de EIB. De Nederlandse inzet hierbij is het aansluiten bij de overeengekomen lange-termijndoelen van de EU voor 2050 op het gebied van klimaat en het naleven van het Akkoord van Parijs.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Kamerstuk 21 501-07, nr. 1574

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Kamerstuk 21 501-07, nr. 1541

Naar boven