21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1527 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 juni 2018

Mijn voorganger heeft aan uw Kamer toegezegd u nader te informeren indien er wijzigingen worden aangebracht in de gedelegeerde regelgeving op het gebied van verzekeraars en herverzekeraars1. Op 1 juni jl. heeft de Europese Commissie de gedelegeerde verordening gepubliceerd die de berekening van de kapitaalvereisten voor verzekeraars en herverzekeraars op het gebied van securitisaties uitwerkt. De tekst van deze lagere regelgeving vindt u in de bijlage2.

De door de Commissie voorgestelde aanpassingen zijn in lijn met het politieke akkoord tussen de Raad en het Europees Parlement van 30 mei 2017 over de invoering van een Europees kader voor eenvoudige, transparante en gestandaardiseerde (STS-)securitisaties3. De gedelegeerde verordening is een vertaling van deze vereisten naar het prudentiële kader voor verzekeraars en herverzekeraars.

Nederland heeft een positieve houding tegenover de door de Commissie voorgestelde aanpassingen, die het onderscheid tussen STS-securitisaties en reguliere securitisaties behouden en de kapitaalvereisten voor securitisaties meer in lijn brengen met het risico van de onderliggende activa. Gezien het belang van verzekeraars en herverzekeraars voor het functioneren van financiële markten kunnen deze aanpassingen een bijdrage leveren aan het versterken van de Europese kapitaalmarkt en de financiering van de Europese economie.

De Raad van Ministers en het Europees Parlement zijn over de voorgestelde aanpassing geïnformeerd en kunnen bezwaar maken bij (gekwalificeerde) meerderheid binnen twee maanden na publicatie. De verwachting is dat het voorstel op brede steun kan rekenen. Beoogd is dat de gedelegeerde verordening per 1 januari 2019 van kracht wordt, gelijktijdig met de STS-verordening.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Zie Kamerstuk 34 100, nr. 15.

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

X Noot
3

Zie Bijlage 1 Verslag Eurogroep en Ecofinraad van 10 en 11 juli 2017 dat op 14 juli 2017 aan uw kamer is gezonden (bijlage bij Kamerstuk 21 501-07, nr. 1453).

Naar boven