21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1425 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 april 2017

Hierbij bied ik u het Nationaal Hervormingsprogramma 2017 (NHP) aan1. Dit programma is een vast onderdeel van het Europees Semester. In het NHP licht het kabinet toe op welke wijze invulling is gegeven aan de landenspecifieke aanbevelingen – in juli 2016 vastgesteld door de Raad van de Europese Unie – en de Europa 2020-doelstellingen. Het NHP bevat daarnaast de appreciatie van het landenrapport dat de Europese Commissie op 22 februari jl. publiceerde over de Nederlandse economie, inclusief het diepteonderzoek naar macro-economische onevenwichtigheden. Daarmee honoreer ik tevens het verzoek van de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer op 3 april jl. naar een kabinetsappreciatie van de macro-economische onevenwichtigheden.

Net als in voorgaande jaren zijn de sociale partners en medeoverheden betrokken geweest bij het opstellen van het NHP. Het kabinet hecht aan de afstemming met stakeholders om de gedeelde verantwoordelijkheid voor de implementatie van hervormingen en de realisatie van de Europa 2020-doelen te benadrukken. Waar het NHP rapporteert over het kabinetsbeleid, lichten de sociale partners in een eigen bijdrage toe op welke wijze zij bijdragen aan de realisatie van de nationale doelen in het kader van de Europa 2020-strategie2.

Tot slot wil ik ingaan op de aanbeveling die de Raad van de Europese Unie heeft vastgesteld op 20 september 2016 over de aanwijzing van nationale comités voor de productiviteit3. Bij deze wijs ik het Centraal Planbureau aan als het Nederlandse nationale comité voor de productiviteit. Tijdens de onderhandelingen heeft het Centraal Planbureau reeds gediend als best practice voor de analyse en diagnose van ontwikkelingen rondom productiviteit en concurrentievermogen, alsmede de analyse van bijbehorende beleidsuitdagingen.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Zie bijlage: Stichting van de Arbeid, maart 2017, «Bijdrage van de Nederlandse sociale partners aan het Nationaal Hervormingsprogramma in het kader van de EU-2020-strategie». Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Raad van de Europese Unie, 13 juni 2016, «Aanbeveling voor een aanbeveling van de Raad over de oprichting van nationale comités voor de productiviteit», 10083/16.

Naar boven