21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1386 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 juni 2016

Op 16 juni jl. vond de jaarvergadering van de Raad van gouverneurs van het ESM in Luxemburg plaats. Op de jaarvergadering heeft de Raad van gouverneurs het jaarverslag van het ESM van 2015 goedgekeurd. Het jaarverslag beschrijft het beleid en de activiteiten van het ESM, de instrumenten van het ESM, de investeringsstrategie, de financieringsstrategie en het risicobeleid. Ook bevat het jaarverslag het financiële overzicht over het jaar 2015 (zogenaamde Financial statements), de verklaring van de externe accountant en de verklaring van het auditcomité dat zij kan instemmen met het financiële overzicht van het ESM over 2015. Het ESM heeft in 2015 een positief resultaat van circa 729 miljoen euro behaald. In lijn met artikel 24(2) van het ESM-Verdrag zal dit netto resultaat over 2015 worden toegevoegd aan het reservefonds. De Raad van gouverneurs heeft ingestemd met het jaarverslag en het toevoegen van het netto resultaat aan het reservefonds.

Bijgevoegd vindt u het jaarverslag van het ESM over het jaar 20151. Daarnaast stuur ik u het jaarverslag van het auditcomité en de reactie van het ESM-management op de aanbevelingen van het auditcomité toe2. Het auditcomité rapporteert over de audit werkzaamheden die zij in 2015 hebben uitgevoerd. Dit rapport wordt conform Artikel 24(6) van de by-laws van het ESM-Verdrag ter informatie ook aan de Eerste Kamer, de Algemene Rekenkamer, de Europese Rekenkamer en het Europees Parlement gestuurd.

Daarnaast heeft de Raad van gouverneurs ingestemd met het geactualiseerde Memorandum of Understanding (MoU) voor Griekenland. Het MoU is op basis van de uitkomsten van de eerste voortgangsmissie op enkele punten aangepast naar aanleiding van de eerste voortgangsmissie. De Tweede Kamer is op 13 juni jl. reeds geïnformeerd over de uitkomsten van de eerste voortgangsmissie en de wijzigingen in het MoU (brief aan de Tweede Kamer «Eerste voortgangsrapportage ESM-programma Griekenland», Kamerstuk 21 501-07, nr. 1376). De afronding van de voortgangsmissie en de goedkeuring van het geactualiseerde MoU maakten de weg vrij voor de uitkering van de tweede tranche uit het leningenprogramma. De Raad van bewind van het ESM heeft op 17 juni ingestemd met de uitkering van het eerste gedeelte van deze tranche, namelijk 7,5 miljard euro.

Ook heeft de Raad van gouverneurs gesproken over de publicatie van ESM-documenten (in het kader van het verbeteren van de transparantie, zoals ook in de Eurogroep aan de orde is geweest). De Raad van gouverneurs heeft ingestemd met het voorstel van het ESM om, in lijn met de afspraken van de Eurogroep, zoveel mogelijk ESM documenten standaard publiekelijk beschikbaar te stellen, tenzij er zwaarwegende redenen (bijvoorbeeld marktgevoelige informatie) van de auteurs voor vertrouwelijkheid zijn. Het ESM zal voortaan geannoteerde agenda’s en opsommingen van de besluiten van vergaderingen van de Raad van gouverneurs en Raad van bewind op hun website publiceren. Ook zal het ESM zoveel mogelijk programmagerelateerde documenten publiceren op hun website voordat de ESM Raad van gouverneurs of ESM Raad van bewind een definitief besluit neemt.

Tot slot heeft de Raad van gouverneurs een voorstel van het ESM verwelkomd waarin de Raad van gouverneurs het ESM mandaat geeft om leningenprogramma’s van het EFSF en het ESM te evalueren. De achterliggende gedachte van het voorstel is dat het ESM lessen kan trekken uit eerdere programma’s en dit kan meenemen in de vormgeving van toekomstige programma’s. De evaluatie zal onder leiding van een externe expert worden uitgevoerd. De Raad van gouverneurs heeft de Raad van bewind gevraagd om het voorstel naar aanleiding van de discussie in de Raad van gouverneurs aan te passen. Nadat de Raad van bewind de laatste punten in het voorstel heeft aangepast, zal het voorstel voor definitieve goedkeuring voor worden gelegd aan de Raad van gouverneurs.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven