21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1336 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 december 2015

Hierbij stuur ik u vertrouwelijk de rapportage van de Europese Commissie1, in samenwerking met de ECB (hierna: de instituties) over het behalen van de doelstellingen die als voorwaarden waren gesteld voor uitkering van de laatste subtranche van één miljard euro behorende tot de eerste tranche van het Griekse leningenprogramma van het ESM. Zodra dit document openbaar wordt, zal ik de vertrouwelijkheid opheffen. Het IMF is bij de totstandkoming van de rapportage volledig betrokken geweest. Als bekend neemt het IMF vooralsnog niet formeel deel aan het programma in afwachting van de afronding van de eerste voortgangsmissie. De Eurogroep beschouwt verdere deelname van het IMF als noodzakelijk, conform de verklaring van de Eurogroep van 14 augustus (bijlage bij Kamerstuk 21 501-07, nr. 1295).

De set milestones behorende bij deze uitkering bestaat uit dertien maatregelen. Deze maatregelen zien onder andere op belastinginning, zorg, financiële stabiliteit, bedrijfsklimaat, energie, privatiseringen en publieke administratie. Hieronder worden de belangrijkste maatregelen toegelicht.

Ten aanzien van de financiële sector heeft Griekenland wetgeving aangenomen die opvolging geeft aan de eerder overeengekomen strategie om de problematiek rondom non-performing loans (NPL’s) aan te pakken. In lijn met de eerdere afspraken wordt handel in NPL’s mogelijk gemaakt. Voorlopige uitzonderingen hierop zijn handel in MKB-leningen en hypotheekleningen voor de eerste woning. Over handel in deze categorieën leningen zullen afspraken worden gemaakt in de context van de eerste voortgangsmissie. Ook heeft de Bank of Greece criteria vastgesteld om te bepalen welke huishoudens in aanmerking komen voor bescherming op basis van de als onderdeel van de eerste set milestones aangenomen insolventiewetgeving voor huishoudens. Over de eerste set milestones en de aangenomen insolventiewetgeving bent u op 23 november uitgebreider geïnformeerd (Kamerstuk 21 501-07, nr. 1322).

Een andere belangrijke maatregel was het opstellen van een plan ten behoeve van de oprichting van het privatiseringsfonds, in lijn met de verklaring van de Eurozonetop van 12 juli (bijlage bij Kamerstuk 21 501-07, nr. 1284). Dit plan ziet op de doelstellingen, de structuur en de governance van het fonds. Qua structuur is afgesproken dat het HFSF als subfonds wordt ondergebracht bij het privatiseringsfonds. Daarnaast is van belang dat de instituties via benoemingen in de Raad van toezicht een belangrijke rol krijgen in de governance van het fonds. De doelstelling is om het plan op tijd voor de eerste review om te zetten in wetgeving, zodat het fonds in het tweede kwartaal van 2016 operationeel kan zijn.

Met betrekking tot belastinginning is een aantal beleidsopties uitgewerkt voor de oprichting van een onafhankelijke dienst voor de inning van belastinggelden. De daadwerkelijke oprichting zal naar verwachting deel uitmaken van de eerste voortgangsmissie. Ook worden maatregelen genomen tegen de smokkel van brandstoffen. De publieke administratie wordt verbeterd door een hervorming van het loongebouw in de publieke sector, waarbij een betere koppeling wordt gelegd tussen de ontwikkeling van het salaris en vaardigheden en presteren van de werknemer. Ook heeft Griekenland opvolging gegeven aan aanbevelingen van de OESO met betrekking tot de dranken- en oliesector.

De Eurogroup Working Group (EWG) heeft op 17 december gesproken over de implementatie van de milestones en geconcludeerd dat afronding van nog enkele openstaande punten de weg vrijmaakt voor uitkering van één miljard euro. Op basis van het oordeel van de instituties dat aan de milestones is voldaan, zal de Raad van Bewind van het ESM naar verwachting op 22 december het formele besluit over de uitkering nemen. Op basis van het positieve oordeel van de instituties ben ik voornemens in te stemmen met de uitkering van de subtranche van één miljard euro gekoppeld aan de milestones.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


X Noot
1

Ter vertrouwelijke inzage gelegd, alleen voor de leden, bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven