21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1286 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 juli 2015

Hierbij zend ik u het verslag van de Eurogroep en Ecofinraad van 13 en 14 juli te Brussel.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Verslag van de Eurogroep en Ecofinraad van 13 en 14 juli te Brussel

Eurogroep

1. Thematische discussie over de hoge belastingdruk op arbeid

De Eurogroep heeft kort gesproken over de mogelijkheden om via hervormingen van nationale fiscale stelsels de hoge belastingdruk op arbeidsinkomsten te verlagen. Dit betrof manieren om de belastingdruk van de landen in de Eurogroep te vergelijken met een objectief referentiepunt (benchmark) en zodoende te kijken voor welke landen verdere verbetering wenselijk is. De Eurogroep heeft afgesproken om hier tijdens de Eurogroep van september weer op terug te komen. In de tussentijd zal het objectieve referentiepunt technisch worden voorbereid.

2. Follow-up van de Europese Raad van juni

De Eurogroep heeft gesproken over het 5 Presidentenrapport.1 Het 5 Presidentenrapport geeft verschillende voorstellen om op de korte- en middelangetermijn verbeteringen aan te brengen in de economische en monetaire unie. De Europese Commissie heeft enkele gebieden aangegeven waar het de komende tijd voorstellen voor wilt presenteren, zoals de vervolmaking van de Bankenunie, verdieping van de monetaire unie en het stroomlijnen en focussen van het Europees Semester. De wens tot verdere maatregelen werd breed ondersteund in de Eurogroep. In de komende maanden zal de Eurogroep terugkomen op voorstellen en prioriteiten uit het 5 Presidentenrapport.

3. Griekenland – state of play

Voor een actuele stand van zaken, waarin ook de Eurogroep van 13 juli is meegenomen, wordt de Kamer verwezen naar de Kamerbrief van 15 juli 2015.2

4. Review van het fiscal compact

De Eurogroep is door de Europese Commissie kort geïnformeerd over de stand van zaken van het onderzoek naar de implementatie van het Verdrag voor stabiliteit, coördinatie en governance in de EMU (fiscal compact). Het formele rapport van de Commissie wordt later dit jaar verwacht. De Eurogroep heeft afgesproken hier na de zomer op basis van een voorlopig oordeel van de Commissie op terug te komen.

5. Verkiezing voorzitter van de Eurogroep

Minister Dijsselbloem is herkozen als voorzitter van de Eurogroep voor een termijn van 2,5 jaar.

Ecofinraad

1. Werkprogramma Luxemburgs voorzitterschap

De Luxemburgse Minister van Financiën Pierre Gramegna heeft het werkprogramma voor de Ecofinraad voor het aankomende half jaar gepresenteerd en toegelicht. Luxemburg heeft aangegeven zich onder andere te willen richten op de bestrijding van belastingfraude en -ontwijking, verdieping van de kapitaalmarktunie en van de monetaire unie (naar aanleiding van het 5 Presidentenrapport), het bereiken van een goede EU-begroting voor 2016 en de financiering van maatregelen tegen klimaatverandering. Deze prioriteiten zijn in lijn met de prioriteiten van de Europese Commissie.

2. Presentatie 5 Presidentenrapport

Commissaris Dombrovskis en Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem hebben aan de Ecofinraad de belangrijkste punten uit het 5 Presidentenrapport gepresenteerd. De opmerkingen van Dombrovskis waren in lijn met de prioriteiten die hierboven zijn aangegeven. Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem wees op het verschil tussen de korte en de lange termijnmaatregelen in het rapport, en op het feit dat hervormingen zowel op nationaal als op Europees niveau dienen plaats te vinden (zoals respectievelijk pensioenhervormingen en de vervolmaking van de interne markt). Er was brede overeenstemming in de Ecofinraad over het belang van het versterken van het vertrouwen in de monetaire unie.


X Noot
1

De Tweede Kamer is hierover geïnformeerd bij brief van 23 juni 2015 (Kamerstuk 21 501-20, nr. 996)

X Noot
2

Kamerstuk 21 501-07, nr. 1284

Naar boven