21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1282 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juli 2015

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister-President, het verslag van de Eurogroep en de informele bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de Eurozone op 7 juli 2015 aan.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Verslag van de Eurogroep en de informele bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de Eurozone op 7 juli 2015

Op 7 juli vond een informele bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de Eurozone plaats. Onderwerp van deze informele Eurozone Top was de problematiek rondom de afloop van het Griekse referendum. De Top werd voorafgegaan door een bijeenkomst van de Eurogroep. Tijdens de Eurogroep bleek dat er van Griekse zijde nog geen nieuwe voorstellen waren. De Griekse regering heeft toegezegd op korte termijn een nieuw verzoek tot financiële ondersteuning vanuit het ESM in te dienen en concrete voorstellen aan te bieden. De voorzitter van de Eurogroep heeft geconcludeerd dat zodra de Griekse autoriteiten een nieuw verzoek indienen, de instituten verzocht zullen worden conform artikel 13.1 van het ESM verdrag de financiële stabiliteit, de financieringsbehoefte en de schuldhoudbaarheid te beoordelen,

De Eurozone Top is vervolgens door de voorzitter van de Eurogroep, de voorzitter van de Europese Commissie en de president van de ECB op de hoogte gebracht van de stand van zaken. De staatshoofden en regeringsleiders drongen er allen op aan dat de Griekse regering op korte termijn met geloofwaardige voorstellen komt die een basis voor de onderhandelingen kunnen vormen. Een eventueel nieuw programma dient strikte afspraken te bevatten voor noodzakelijke structurele hervormingen en het op orde brengen van de Griekse overheidsfinanciën. De Minister-President heeft daarbij nog in het bijzonder benadrukt dat strikte afspraken – en de naleving daarvan – noodzakelijk zijn om recht te doen aan de principes waarop het functioneren van de muntunie is gebaseerd.

Minister-President Tsipras heeft toegezegd uiterlijk donderdag 9 juni nieuwe voorstellen te zullen presenteren en een nieuwe aanvraag te doen voor hulp uit het Europese noodfonds ESM. Inmiddels heeft de Griekse Minister van Financiën Tsakalotos een aanvraag gedaan voor financiële steun bij de voorzitter van de raad van gouverneurs van het ESM (zie bijlage1). De aanvraag wordt beoordeeld door de instituties. Op vraag van de Minister-President is bevestigd dat het IMF hierbij betrokken zal zijn.

Zaterdag 11 juli zal de Eurogroep op basis van de beoordeling door de instituties en de Griekse voorstellen een beslissing nemen over een onderhandelingsmandaat voor verdere onderhandelingen tussen de instituties en Griekenland – onder voorbehoud van de gebruikelijke nationale procedures.

Zondag 12 juli is een bijeenkomst van de Europese Raad aangekondigd.

Ten behoeve van een afgewogen oordeelsvorming van de Tweede Kamer over de steunverlening aan Griekenland en conform het informatieprotocol van 15 december 2014 (Kamerstuk 21 501-07, nr. 1217), zullen de documenten die de basis vormen voor de verdere besluitvorming in de procedure tot mogelijke steunverlening uit het ESM meteen aan de Tweede Kamer worden gezonden zodra deze beschikbaar zijn.


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven