21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1271 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 juni 2015

Op 24, 25 en 27 juni vonden extra ingelaste vergaderingen van de Eurogroep plaats waar de situatie rondom het Griekse leningenprogramma is besproken. Bijgevoegd vindt u het verslag en twee verklaringen1.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Verslag van de extra ingelaste Eurogroep vergaderingen op 24, 25 en 27 juni 2015

Op 24, 25 en 27 juni vonden extra ingelaste vergaderingen van de Eurogroep plaats waar de situatie rondom het Griekse leningenprogramma is besproken.

Verslag Eurogroep 24 en 25 juni

Na de Eurogroep en Eurozone Top op 22 juni is door de drie instituties en de Griekse autoriteiten intensief gewerkt om tot overeenstemming te komen over de voorstellen. Na bestudering van de voorstellen van de Griekse autoriteiten is door de instituties geconcludeerd dat deze nog niet voldoende waren om tot overeenstemming te komen. Het was dus niet mogelijk om een gezamenlijk voorstel van de Griekse regering en de instituties voor te leggen aan de Eurogroep van 24 en 25 juni. Op 25 juni (na een schorsing op 24 juni) hebben zowel de instituties als de Griekse Minister van Financiën hun voorstellen toegelicht in de Eurogroep. Vervolgens heeft de voorzitter van de Eurogroep op 25 juni de Europese Raad geïnformeerd over de stand van zaken in de onderhandelingen met Griekenland en dat deze nog niet tot een akkoord hadden geleid. Daarop is besloten dat de Eurogroep op 27 juni weer bijeen zou komen. Op vrijdag 26 juni zijn de onderhandelingen tussen de instituties en de Griekse regering weer hervat.

Verslag Eurogroep 27 juni

De Eurogroep heeft op 27 juni geconcludeerd dat al het mogelijke is gedaan om tot een overeenkomst met de Griekse regering te komen. Dit is helaas niet gelukt. Bijgevoegd vindt u de verklaring van de Eurogroep. Ondanks de inspanningen op alle niveaus met de volle steun van de Eurogroep, hebben de Griekse autoriteiten de voorstellen verworpen en eenzijdig de onderhandelingen afgebroken op vrijdag 26 juni. Aansluitend kondigde de Griekse regering op vrijdag 26 juni aan een voorstel in het parlement te behandelen om op zondag 5 juli een referendum te houden over het voorstel van de instituties. Vrijwel direct na de aankondiging van het referendum heeft de Griekse regering zich publiekelijk tegen het voorstel van de instituties uitgesproken en heeft de Griekse regering een negatief stemadvies gegeven voor het voorstel van de instituties. Dit advies werd tijdens het debat in het parlement door de Griekse premier bevestigd. Het Griekse parlement heeft inmiddels ingestemd met het referendumvoorstel van de Griekse regering. Ook de Griekse president is akkoord gegaan met het referendumvoorstel van het parlement. De Eurogroep heeft kennis genomen van het voornemen om een referendum te organiseren en heeft bevestigd dat op dinsdag 30 juni het Griekse leningenprogramma afloopt.

Vervolgens hebben de 18 eurozone landen (zonder Griekenland) gesproken over de consequenties van de ontstane situatie. Bijgevoegd vindt u de verklaring van de 18 eurozone landen. Hierbij is vastgesteld dat in de afgelopen jaren een reeks aan maatregelen zijn genomen om de stabiliteit in de eurozone te verzekeren. Tevens hebben deze landen aangegeven het instrumentarium ten volle te zullen benutten en alles te zullen doen wat noodzakelijk is om de integriteit en de stabiliteit van de eurozone te waarborgen.

Proces

Het leningenprogramma van het EFSF loopt tot en met 30 juni 2015. Dit betekent dat de Griekse regering maatregelen zal moeten nemen – met behulp van de kennis van de instellingen – om de stabiliteit van de Griekse financiële sector te waarborgen. Het Nederlandse kabinet zal de ontwikkelingen in Griekenland de komende dagen op de voet blijven volgen en is bereid om als dit nodig is passende besluiten te nemen in het belang van Griekenland en de eurozone als geheel.


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven