21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1167 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 augustus 2014

Hierbij zend ik u vertrouwelijk de rapportage van de Europese Commissie, in samenwerking met het IMF en de ECB, over het behalen van de doelstellingen die als voorwaarde waren gesteld voor de uitkering van het derde deel van de EFSF-tranche gerelateerd aan de vierde voortgangsrapportage aan Griekenland. Zodra dit document openbaar wordt, zal ik de vertrouwelijkheid opheffen1.

Eind april concludeerde de Trojka dat Griekenland in voldoende mate voldoet aan de implementatie van het programma om over te kunnen gaan op uitkering van de samengestelde tranche van 8,3 miljard euro uit het EFSF en 3,6 miljard euro van het IMF (zie brief aan de Tweede Kamer «Vierde voortgangsrapportage hervormingsprogramma Griekenland» Kamerstuk 21 501-07, nr. 1135). De tranche uit het EFSF is opgesplitst in drie subtranches, die gekoppeld zijn aan het behalen van additionele maatregelen. De eerste subtranche van 6,3 miljard euro is reeds uitgekeerd in april en de tweede subtranche van 1 miljard euro in juli.

Voor de uitkering van de derde subtranche van 1 miljard euro werden zes voorwaarden (milestones) gesteld, namelijk (1) het aannemen van wetgeving om alle aanvullende pensioenen in de publieke sector onder te brengen in een overkoepeld fonds (ETEA) en daarnaast moeten alle aanvullende pensioenfondsen die niet onder ETEA worden ondergebracht vanaf 1 januari 2015 voldoen aan de beschikbare premiestelseleisen; (2) het aannemen van bosbouwwetgeving; (3) het aannemen van wetgeving die als doel heeft om de administratieve lasten te verminderen; (4) Afschaffen van vervelende belastingen (nuisance charges) op het gebied van aanvullende pensioenen; (5) het aannemen van wetgeving betreffende de oprichting en privatisering van kleine publieke energiemaatschappijen en daarnaast moet de centrale overheid de betalingsachterstanden aan deze energiemaatschappijen binnen een gestelde termijn betalen en (6) het aannemen van wetgeving betreffende financiering van politieke partijen en het declareren en monitoren van bezittingen. De Europese Commissie, in samenwerking met het IMF en de ECB, heeft op 11 augustus geconcludeerd dat Griekenland aan de doelstellingen voor vrijgave van deze derde subtranche uit het EFSF heeft voldaan. Hierbij is de weg vrijgemaakt voor de uitkering van 1 miljard euro door het EFSF.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


X Noot
1

Ter vertrouwelijke inzage gelegd, alleen voor de leden, bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven