21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1161 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 juni 2104

Hierbij zend ik u de geannoteerde agenda voor de Eurogroep en Ecofinraad van 7 en 8 juli te Brussel.

Het is mogelijk dat nog punten worden toegevoegd aan de agenda of dat bepaalde onderwerpen worden afgevoerd of worden uitgesteld tot de volgende vergadering.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Geannoteerde agenda ten behoeve van de Eurogroep en Ecofinraad van 7 en 8 juli te Brussel

Vergadering Raad van gouverneurs ESM 7 juli 2014

Op 7 juli zal een vergadering van de Raad van gouverneurs van het ESM plaatsvinden in Brussel. Aan de Raad van gouverneurs ligt ter besluitvorming het aanvullende Memorandum of Understanding (MoU) van Cyprus voor. Het MoU zal, naar aanleiding van de uitkomsten van de recente voortgangsmissie van de Trojka, op enkele punten aangepast worden. Uw Kamer wordt separaat geïnformeerd over de uitkomst van de voortgangsmissie naar Cyprus en het bijbehorende voortgangsrapport. De Raad van gouverneurs zal met onderlinge overeenstemming een besluit nemen over het aangepaste MoU. Nederland is voornemens in te stemmen met het aangepast MoU voor Cyprus.

Eurogroep

1. Griekenland

Document: n.v.t.

Aard bespreking: Gedachtewisseling

Besluitvormingsprocedure: n.v.t.

Toelichting: De Eurogroep zal van gedachten wisselen over de stand van zaken en de voortgang van het leningenprogramma. Naar verwachting zal gesproken worden over de zogenaamde milestones die moeten worden geïmplementeerd, alvorens kan worden ingestemd met de eerste subtranche van 1 miljard euro. De voorwaarden voor de eerste subtranche zien op het verbeteren van de concurrentiekracht door het aanpassen van de handelswetgeving, het reduceren van administratieve lasten en vervelende belastingen («nuisance taxes») voor bedrijven, het versterken van het anticorruptie raamwerk en betere inning van sociale zekerheidspremies en hervormingen van de gezondheidszorg. Voordat er tot uitkering van de subtranches kan worden overgegaan, moet er een positief oordeel van de Trojka zijn over de implementatie van de bijbehorende milestones. Er is nog geen document van de Trojka beschikbaar. Zodra dit document beschikbaar komt, wordt de Kamer hierover geïnformeerd.

2. Litouwen

Litouwen, stand van zaken eurotoetreding

Document: n.v.t.

Aard bespreking: Gedachtewisseling

Besluitvormingsprocedure: n.v.t.

Toelichting: U bent in het verslag van de Eurogroep en Ecofinraad van 19 en 20 juni geïnformeerd over de besprekingen ten aanzien van toetreding van Litouwen. Litouwen heeft toen een commitment letter gepresenteerd, die inmiddels is gepubliceerd op de website van het Litouwse Ministerie van Financiën. De Europese Raad van 26 en 27 juni heeft gesproken over dit onderwerp en een positief advies afgegeven. Het Europees Parlement dient ook nog geconsulteerd te worden. Zij zal haar oordeel geven op 9 juli a.s. Dat is na de Ecofinraad, waardoor formele besluitvorming zal plaatsvinden tijdens de Raad Algemene Zaken op 23 juli. Indien de Raad Algemene Zaken positief besluit over de toetreding van Litouwen, zal Litouwen vanaf september aanstaande waarnemer zijn bij de Eurogroep en vanaf januari 2015 lid.

3. Bankenunie

Document: n.v.t.

Aard bespreking: Stand van zaken

Besluitvormingsprocedure: n.v.t.

Toelichting: De Eurogroep zal naar verwachting de stand van zaken van de totstandkoming van de bankenunie bespreken. Nu het proces van wet- en regelgeving voor de bankenunie nagenoeg is afgerond, zal de bespreking zich vermoedelijk richten op het implementatieproces. Wat betreft het Europees bankentoezicht zal waarschijnlijk de stand van zaken van de operationele en organisatorische voorbereidingen van de Europese Centrale Bank (ECB) om eind 2014 het toezicht op de grootste Europese banken over te nemen en de comprehensive assessment om de weerbaarheid van deze banken te testen worden besproken. Nederland vindt het van belang dat de comprehensive assessment streng, uniform en tijdig wordt uitgevoerd. Wat betreft het Europees resolutiemechanisme zal vermoedelijk de stand van zaken van de oprichting van de Europese resolutieraad en de totstandkoming van de lagere regelgeving over de berekening van de bijdragen van de banken aan het Europees resolutiefonds worden besproken. Nederland vindt het belangrijk dat er tijdig en met inspraak van de lidstaten duidelijkheid wordt verschaft over de berekening van de bijdragen van de banken aan het resolutiefonds.

4. Thematische discussie over (vermindering van) de belastingdruk op arbeid

Document: Council recommendation on the implementation of the broad guidelines for the economic policies of the Member States whose currency is the euro (http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/csr2014/csr2014_euroarea_en.pdf)

Aard bespreking: Gedachtewisseling

Besluitvormingsprocedure: n.v.t.

Toelichting: In het kader van het Europees Semester heeft de Europese Commissie naast landenspecifieke aanbevelingen ook aanbevelingen gedaan aan de Eurozone. Tijdens de Eurogroep van juni 2014 is gesproken over de Commissie aanbevelingen voor de eurozone. In één van deze aanbevelingen roept de Commissie de lidstaten op tot het doorvoeren van structurele hervormingen in die gebieden die essentieel zijn voor economische groei en het creëren van meer werkgelegenheid. Daarbij beveelt de Europese Commissie aan specifieke thematische discussies te voeren over de hoogte van de belastingdruk op arbeidsinkomsten en herziening van de dienstenmarkt. De Eurogroep heeft geconcludeerd dat in de periode na acuut crisismanagement de aandacht moet liggen op de gemeenschappelijke uitdagingen ten behoeve van het versterken van het groeipotentieel en de werkgelegenheid in de eurozone.

Ecofinraad

1. Lagere regelgeving resolutiebijdragen

Document: n.v.t.

Aard bespreking: Stand van zaken

Besluitvormingsprocedure: n.v.t.

Toelichting: De Ecofin zal onder overige zaken mogelijk de stand van zaken doornemen van de totstandkoming van de lagere regelgeving over de berekening van de bijdragen van de banken aan het resolutiefonds. De Europese Commissie bereidt hiertoe momenteel een delegated act en een voorstel voor een implementing act voor. De lidstaten zijn hierbij betrokken door middel van een expertgroep en de sector door middel van een publieke consultatie. Naar verwachting zal de Europese Commissie in het najaar van 2014 een delegated act en een voorstel voor een implementing act gereed hebben. Nederland vindt het belangrijk dat er tijdig en met inspraak van de lidstaten duidelijkheid wordt verschaft over de berekening van de bijdragen van de banken aan het resolutiefonds.

2. Italiaans werkprogramma

Document: n.v.t.

Aard bespreking: Informerend

Besluitvormingsprocedure: n.v.t.

Toelichting: Italië heeft op 1 juli jl. het halfjaarlijks roulerend voorzitterschap van de Raad van Ministers overgenomen. Het Italiaanse voorzitterschap zal het werkprogramma op hoofdlijnen voor de Ecofinraad voor het aankomende half jaar presenteren en toelichten. Het Italiaanse voorzitterschap legt de prioriteit bij het creëren van groeimogelijkheden voor de Europese economie. Italië doet dit onder andere door de review van de EU2020 strategie. Uitvoering en toezicht in verband met de Europa 2020-strategie vallen onder het Europees Semester, de jaarlijkse procedure om het economisch en begrotingsbeleid op EU-niveau te coördineren. Ook zet Italië in op extra investeringen in de economie, alsmede middelen om lidstaten aan te sporen te blijven hervormen. Nederland neemt kennis van de presentatie en kan zich in grote lijnen vinden in de prioriteiten van het Italiaanse voorzitterschap.

3. Review EU2020

Document: De vragen van de openbare consultatie zijn te vinden onder de volgende link: http://ec.europa.eu/europe2020/public-consultation/index_nl.htm

Aard bespreking: Gedachtewisseling

Besluitvormingsprocedure: n.v.t.

Toelichting: In maart 2010 heeft de EU het startschot gegeven voor de Europa 2020-strategie met als doel om slimme, duurzame en inclusieve groei te bevorderen. Uitvoering en toezicht in verband met de Europa 2020-strategie vallen onder het Europees Semester, de jaarlijkse procedure om het economisch en begrotingsbeleid op EU-niveau te coördineren.

Op 5 mei jl. heeft de Europese Commissie een publieke consultatie van de Europa 2020-strategie gelanceerd om de eerste vier jaar van de Europa 2020-strategie te evalueren. Op basis van de consultatie kan de Europese Raad in het voorjaar van 2015 spreken over de toekomst van de Europa 2020-strategie. Hierbij kunnen verbeteringen geïdentificeerd worden die leiden tot een meer effectieve Europese groeistrategie. Dit is van belang omdat de effecten van de crisis, zoals hoge schulden en hoge werkloosheid, ook in de komende jaren op het groeiherstel zullen blijven drukken. Structureel hogere groeicijfers zullen bijdragen aan de afbouw van schulden en het herstel van werkgelegenheid. Gedurende de Ecofin zal een beleidsdiscussie plaatsvinden over de tussentijdse evaluatie van de Europa 2020-strategie. Nederland zal het belang van de tussentijdse evaluatie onderschrijven. De Nederlandse kabinetsreactie op de consultatie zal na de zomer met de Tweede Kamer worden gedeeld.

4. Follow-up Europese Raad

Document: Conclusies van de Europese Raad van 26-27 juni

Aard bespreking: Gedachtewisseling

Besluitvormingsprocedure: n.v.t.

Toelichting: Tijdens de Ecofinraad zal kort worden teruggeblikt op de Europese Raad, en worden bezien of hieruit actiepunten volgen voor de Ecofinraad.

5. Aanpassing spaartegoedenverdragen met de derde landen

Document: niet openbaar

Aard bespreking: Presentatie

Besluitvormingsprocedure: n.v.t.

Toelichting: Tijdens de Ecofinraad van 8 juli kan de Europese Commissie de lidstaten een presentatie geven over de stand van zaken van de onderhandelingen met de derde landen (Zwitserland, Liechtenstein, Monaco, Andorra en San Marino) met het oog om de bestaande spaartegoedenverdragen met deze landen aan te passen.

Op 24 maart 2014 zijn de EU-lidstaten akkoord gegaan met een aanscherping van de spaartegoedenrichtlijn. Er zijn ook spaartegoedenverdragen gesloten met de (bovengenoemde) derde landen en deze verdragen dienen ook aangepast te worden. In dat kader heeft de Europese Raad de Commissie opgedragen om voor het einde van dit jaar de update in de respectievelijke bilaterale verdragen met de derde landen te zijn overeengekomen. Nederland is een voorstander van het afschaffing van het bankgeheim en verbetering van het automatisch uitwisselen van gegevens over spaartegoeden. Om deze redenen hoopt Nederland op een snel en goed resultaat.

Naar boven