21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1109 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 december 2013

Hierbij informeer ik u over de rapportage van de Europese Commissie, in samenwerking met het IMF en de ECB, over het behalen van de vier doelstellingen die als voorwaarden waren gesteld voor de uitkering van het tweede deel van de tranche uit het EFSF voor het derde kwartaal van 2013 aan Griekenland en de resterende inkomsten uit de SMP-portefeuille1. De rapportage is vertrouwelijk. Zodra dit document openbaar wordt, zal ik de vertrouwelijkheid opheffen.

Op 8 juli jl. heeft de Eurogroep besloten dat de tranche voor Griekenland van 3 miljard euro voor het derde kwartaal in 2013 in twee delen zou worden opgeknipt2. Uitkering van het eerste deel van 2,5 miljard euro door het EFSF heeft plaatsgevonden op 31 juli 2013. De uitkering van het tweede deel van 0,5 miljard euro werd conditioneel gemaakt aan een aantal voorwaarden (zogenaamde «milestones»). Dat gold ook voor de uitkering van de resterende inkomsten uit de SMP-portefeuille (0,5 miljard euro).

De vier milestones die zijn opgesteld betreffen: i) het nemen van onomkeerbare beslissingen over de herstructurering van enkele staatsbedrijven, waarbij aanzienlijk gesaneerd moet worden voordat er resolutie of privatisering kan plaatsvinden (in lijn met de Europese staatssteunregels); ii) het verschaffen van openheid door entiteiten van de rijksoverheid over hun achterstallige water- en drainagerekeningen en deze achterstanden dienen direct betaald te worden; iii) het plaatsen van 12.500 ambtenaren in het mobiliteitsschema en iv) het aannemen van een gedragscode voor advocaten.

De Europese Commissie, in samenwerking met het IMF en de ECB, concluderen dat Griekenland aan de doelstellingen voor vrijgave van deze subtranche heeft voldaan. Hierbij is de weg vrijgemaakt voor de uitkering van 0,5 miljard euro door het EFSF en de resterende uitkering van de inkomsten uit de SMP-portefeuille van 0,5 miljard euro.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


X Noot
1

Ter vertrouwelijke inzage gelegd, alleen voor de leden, bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

X Noot
2

U bent hierover geïnformeerd in het verslag van de Eurogroep van 8 juli 2013, Kamerstuk 21501–07 nr. 1073 (9 juli 2013).

Naar boven