21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1074 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Hierbij zend ik u het verslag van de Ecofin Raad van 9 juli 2013 te Brussel.

De Minister van Financiën, J.R.V.A Dijsselbloem

Verslag van de ECOFIN Raad van 9 juli 2013 te Brussel

Het officiële verslag van het Voorzitterschap over de Ecofin Raad, inclusief de aangenomen Raadsconclusies kunt u vinden op:

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/en/ecofin/137928.pdf

1. Presentatie werkprogramma voorzitterschap Litouwen

Het Litouwse voorzitterschap heeft het werkprogramma voor het komende halfjaar gepresenteerd aan de Ecofin Raad. Hierbij werd toegelicht welke doelen het voorzitterschap zichzelf stelt op het gebied van economisch, financieel en fiscaal beleid. De prioriteit zal met name gelegd worden bij de voortgang van de Bankenunie en andere wetgeving ten behoeve van de hervorming van de financiële markten. Daarnaast zal aandacht worden besteed aan effectieve implementatie van het recent aangescherpte governance raamwerk voor budgettair en economisch beleid, versterking van de Economische en Monetaire Unie en aan het aanpakken van belastingontwijking en -fraude.

2. Follow-up Europese Raad

Net als de Eurogroep een dag eerder heeft de Ecofin Raad stilgestaan bij de uitkomsten van de Europese Raad (ER) van 27 en 28 juni. Op de agenda van de ER stond o.a. de toekomst van de EMU en de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf (MKB). De ER heeft de verdere uitwerking en de keuzen tussen opties voor met name MKB-instrumenten naar de Raad doorverwezen, dit zal nu eerst in werkgroepen verder worden uitgewerkt. Ten aanzien van de Bankenunie is met name het belang van de voortgang opnieuw benadrukt.

De Ecofin Raad sprak daarnaast over de komende ER van oktober, waar gesproken zal worden over de sociale dimensie van de EMU. De Raad ontving een toelichting van de Commissie op een verwacht voorstel aangaande ex ante coördinatie van grote economische hervormingen van lidstaten. De ER zal in oktober een discussie over versterkte coördinatie voeren, inclusief de inhoudelijke discussie over welke hervormingen cruciaal zijn. De Commissie benadrukte daarbij dat het zaak is om duplicering van het Europees Semester en de Macro-economische onevenwichtighedenprocedure te voorkomen.

3. Letland – Toetreding tot de EMU

De Ecofin Raad heeft een Raadsbesluit aangenomen ten aanzien van de toetreding van Letland tot de Economische en Monetaire Unie (EMU) per 1 januari 2014. Dit brengt het totaal aantal lidstaten van de eurozone op achttien. Tevens hebben de eurolanden tijdens de Ecofin Raad, op basis van een advies van de ECB, met unanimiteit de conversiekoers vastgesteld op 0.702804 Letse lats voor 1 euro. Deze koers komt overeen met de centrale koers in het wisselkoersmechanisme ERM-II. De Ecofin Raad heeft een persverklaring afgegeven naar aanleiding van dit besluit, deze verklaring is als bijlage toegevoegd aan dit verslag1.

4. Implementatie van het two-pack

De Ecofin Raad heeft twee documenten aangenomen die gerelateerd zijn aan de implementatie van het two-pack: de gedragscode die door de Commissie is opgesteld en de delegatie verordening van de Commissie die samen de rapportageverplichtingen van de lidstaten onder het two-pack invullen. De gedragscode en de delegatie verordening van de Commissie bevatten tabellen en informatie die de eurolanden moeten aanleveren in het kader van de jaarlijkse begrotingsprocedure en/of de buitensporig tekortprocedure. De gevraagde informatie is in lijn met de verplichtingen die voortvloeien uit de twee verordeningen van het two-pack. Hiermee is alles gereed voor de eerste feitelijke toepassing van het two-pack, wat begint met het voorleggen van concept begrotingsplannen aan de Commissie in het najaar.

5. Follow-up G20 deputiesvergadering en voorbereiding G20 19-20 juli 2013

Na een korte terugkoppeling van het voorzitterschap en de Commissie van de G20 deputiesvergadering van 6 en 7 juni heeft de Ecofin Raad de vooraf afgestemde Terms of Reference aangenomen, waarin de basis van de EU-inzet voor de G20-vergadering van 19 en 20 juli in Moskou is vastgelegd. Dit is de laatste G20-ministersvergadering voor de G20 top van regeringsleiders in Sint Petersburg op 5 en 6 september 2013.

6. Verordening marktmisbruik (MAR)

De Ecofin Raad heeft kort stilgestaan bij het politieke akkoord tussen de Raad en het Europees Parlement over de Verordening betreffende handel met voorwetenschap en marktmanipulatie (marktmisbruik). Frankrijk uitte zorgen over het gebrek aan harmonisatie op het gebied van sancties; op grond van de Verordening zijn landen niet verplicht een bestuursrechterlijk sanctieregime in te richten, maar mogen inbreuken op de Verordening ook (alleen) strafrechtelijk gesanctioneerd worden. De reden voor deze lidstaatoptie is dat enkele lidstaten van mening zijn dat een verplichting voor lidstaten om een bestuursrechtelijk sanctieregime in te stellen op constitutionele bezwaren stuit. Verschillende lidstaten, waaronder Nederland, hebben Frankrijk op dit punt gesteund en benadrukt dat dit aspect in het vervolg nadere aandacht behoeft. Het bereikte akkoord over de Verordening marktmisbruik is naar aanleiding van de Ecofin Raad niet gewijzigd.


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven