21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1038 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 april 2013

Hierbij zend ik u het Nederlandse Stabiliteitsprogramma 2013, de jaarlijkse rapportageverplichting richting de Europese Commissie en de -Raad over de stand van zaken met betrekking tot de overheidsfinanciën1.

Het Stabiliteitsprogramma 2013 beschrijft de maatregelen die het kabinet neemt om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen. Hierin zijn ook de uitkomsten van het recent gesloten Sociaal Akkoord en het Zorgakkoord verwerkt. Kabinet en sociale partners delen de opvatting dat herstel van de overheidsfinanciën ook in 2014 van belang is. Of extra maatregelen daarvoor noodzakelijk zijn, is op dit moment echter nog onzeker. Daarom heeft het kabinet besloten de besluitvorming over de begroting te faseren.

Aanvullende maatregelen zullen alleen worden genomen indien de MEV-raming van het CPB, gegeven de saldodoelstelling van –3% in 2014, daartoe aanleiding geeft. Op dat moment zal het pakket van 1 maart herleven, indien en voor zover dat op dat moment nodig blijkt. Het kabinet staat in de aanloop naar de afrondende besluitvorming ten behoeve van de Miljoenennota open voor onderhandelingen met fracties die met ons de ambitie delen om in een verantwoord tempo de begroting op orde te brengen.

Het commitment van het kabinet om de EMU-doelstelling te realiseren is dus onverminderd sterk en zal en zal zo nodig met aanvullende maatregelen worden geëffectueerd. Het kabinet is en blijft immers volledig gecommitteerd aan de afspraken van het Stabiliteits- en Groeipact.

Hiermee heb ik tevens mede namens de Minister-President gereageerd op het verzoek van Uw Kamer gedaan in de Regeling van Werkzaamheden van heden.

De minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven