21 501-02
Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen

nr. 911
BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 juli 2009

Met het oog op het door de Vaste Commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer geplande schriftelijke overleg bieden wij u hierbij de geannoteerde agenda aan van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van 27 en 28 juli 2009. Op het moment van schrijven van deze brief is nog geen formele agenda van de Raad bekend. Deze geannoteerde agenda is derhalve gebaseerd op mondeling vernomen informatie van het voorzitterschap.

De minister van Buitenlandse Zaken,

M. J. M. Verhagen

De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken,

F. C. G. M. Timmermans

Geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) van 27 en 28 juli 2009

Algemene zaken

Het Zweedse voorzitterschap zal zijn werkprogramma presenteren (volledigheidshalve bijgevoegd)1. Stockholm heeft zes kernprioriteiten geïdentificeerd. In de eerste plaats zullen de komende zes maanden in het teken staan van de bestrijding van de financieel-economische crisis en de uitvoering van de afspraken die ondermeer op G20-niveau zijn gemaakt. Het voorzitterschap wil bijzondere aandacht geven aan behoud van werkgelegenheid en de houdbaarheid van overheidsfinanciën. Onder Zweeds voorzitterschap zal verder voortgang moeten worden gemaakt met de voorbereidingen van de Lissabonstrategie na 2010. Het Zweeds voorzitterschap zal de toekomst van de Lissabonstrategie agenderen voor diverse raadsformaties.

Ten tweede zal het voorzitterschap blijven inzetten op een ambitieuze EU-positie (en uitkomst) voor de klimaatonderhandelingen die in het najaar in Kopenhagen zullen plaatsvinden. Ten derde zal het voorzitterschap een nieuwe impuls willen geven aan de JBZ-agenda via het Stockholm-programma (de opvolger van het «Haagse programma» van 2004). Migratie en asiel zullen daarbij belangrijke aandachtspunten zijn. Ten vierde zullen externe dossiers als het MOVP, EU-Rusland, Iran en Afghanistan/Pakistan de aandacht vragen. Onder Zweeds voorzitterschap vinden er daarnaast toppen plaats met ondermeer China, Rusland, Oekraïne, Brazilië, Zuid-Afrika en de VS. Ook EU-uitbreidingsvraagstukken (Turkije, Kroatië en de potentiële kandidaat-lidstaten in de Westelijke Balkan) zullen aan de orde komen. Ten vijfde wil het voorzitterschap aandacht geven aan betere samenwerking in de Baltische zee. Meer coherentie van beleid is volgens het voorzitterschap nodig om uitdagingen het hoofd te bieden op het gebied van ondermeer energie, milieu, visserij en transport in dit gebied.

Tot slot zullen institutionele vraagstukken op de agenda komen. Het voorzitterschap wil voorts investeren in goede werkverhoudingen met het nieuw aangetreden Europese Parlement en de nieuwe Commissie.

Nederland kan instemmen met de ambities die het Zweedse voorzitterschap voor zichzelf heeft gesteld. Inzake het uitbreidingsvraagstuk zal Nederland zeggen dat strikte naleving van de criteria leidend dient te blijven voor het tempo van de toenadering tot de EU.

Externe Betrekkingen

Somalië

De Raad zal spreken over de situatie in Somalië. Naar verwachting zullen zowel de recente politieke en veiligheidsontwikkelingen, alsook de humanitaire situatie en piraterijbestrijding aan de orde komen.

De situatie in Somalië is momenteel uiterst fluïde. Nederland is van mening dat moet worden ingezet op het vinden van een politieke oplossing voor het conflict, bij voorkeur via het Djibouti-proces (het door de VN geleide vredesproces). Mocht een speciale EU-gezant voor de Hoorn van Afrika aan de orde komen, zal Nederland dit vanuit een positieve grondhouding bezien. Ook moet worden ingezet op het verbeteren van de veiligheidssituatie, onder meer door ondersteuning van AMISOM (African Union Mission in Somalia). Nederland zal stellen dat het van belang is dat de EU daarin zoveel mogelijk gezamenlijk en gecoördineerd optreedt, in samenwerking met andere belangrijke actoren zoals de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties. Nederland zal tevens aandacht vragen voor de problematiek van illegale visserij in de Somalische wateren.

Iran

De Raad zal naar verwachting spreken over de laatste ontwikkelingen sinds de omstreden verkiezingsoverwinning van de zittende president Ahmadinejad op 13 juni jl. De protesten houden tot de dag van vandaag aan, maar nemen vanwege het brute optreden van de ordediensten langzaam in omvang af. De inzet van geweld met doden en vele gewonden tot gevolg en inperkingen van internationale vrijheden, waaronder de persvrijheid, hebben geleid tot breed internationaal protest. Zo heeft de EU een aantal krachtige verklaringen afgegeven en alle lidstaten hebben bovendien de Iraanse ambassadeur ontboden. Nederland tot twee maal toe.

Gezien de ernst van de situatie en het belang dat Nederland hecht aan eensgezind optreden van de EU heeft Nederland het initiatief genomen voor een bijeenkomst en marge van de OVSE-ministeriele in Corfú, alwaar gesproken is over de noodzaak om als EU eensgezind te blijven optreden richting Iran. Verslag van deze bijeenkomst is uw Kamer reeds toegegaan. Nederland zal ook tijdens de komende Raad het belang blijven benadrukken van een gezamenlijk beleid.


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven