21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

31 985 Buitenlands beleid en handelspolitiek

Nr. 2583 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 december 2022

Op 9 december jl. hebben de Europese Commissie en Chili de onderhandelingen over een gemoderniseerd associatieakkoord inhoudelijk afgerond. De Commissie geeft aan dat het gaat om een Advanced Framework Agreement (AFA) met twee delen: a) een politiek partnerschapsdeel en b) een handels- en investeringendeel. Daarnaast is overeenstemming bereikt over een interim handelsakkoord dat de handelsafspraken van het Advanced Framework Agreement repliceert. Het interim handelsakkoord kan na ratificatie door Chili en door de EU meteen in werking treden en komt te vervallen na inwerkingtreding van het volledige Advanced Framework Agreement. Ook zijn de EU en Chili een Gezamenlijke Verklaring inzake handel en duurzame ontwikkeling en een Gezamenlijke Verklaring over investeringsbescherming overeengekomen.

Tussen de EU en Chili bestaat reeds een Associatieakkoord (inclusief een handelsdeel), dat in 2002 in werking is getreden. In 2017 heeft de Raad een mandaat verleend aan de Commissie om te onderhandelen over de modernisering van dit akkoord1. In dit mandaat wordt ingezet op verbetering van markttoegang voor goederen, overheidsaanbestedingen en diensten en afspraken over handel en duurzame ontwikkeling, duurzame voedselsystemen en gender.

De teksten worden de komende maanden juridisch opgeschoond en vertaald. Het streven van de Europese Commissie is om in april 2023 tegelijkertijd het interim handelsakkoord en de Advanced Framework Agreement ter besluitvorming aan de Raad voor te leggen. Het kabinet zal een definitief oordeel over het akkoord vormen wanneer het akkoord aan de Raad wordt voorgelegd. Uw kamer zal hierover tijdig worden geïnformeerd.

Het bereiken van een onderhandelaarsakkoord over het Advanced Framework Agreement geeft een positief geopolitiek signaal af richting de Latijns-Amerikaanse en Caraïbische regio, en laat zien dat de EU handelsagenda niet stilstaat. Zoals bekend zet het kabinet in op een actief handelsbeleid, waarin handelsakkoorden een belangrijk instrument zijn. Handelsakkoorden kunnen bijdragen aan het vergroten van de economische weerbaarheid en slagvaardigheid, zorgen voor verbeterde markttoegang voor ondernemers en faciliteren de diversificatie van handelsstromen hetgeen bijdraagt aan het versterken van de open strategische autonomie van de EU. Uiteindelijk moet per akkoord een brede afweging gemaakt worden van de verschillende onderdelen. Het kabinet ziet uit naar de behandeling van dit akkoord in de Raad.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.N.A.J. Schreinemacher

Naar boven