21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 2396 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 augustus 2021

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda aan van de informele videoconferentie van de Raad Buitenlandse Zaken van 17 augustus 2021.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A.M. Kaag

GEANNOTEERDE AGENDA VOOR DE INFORMELE VIDEOCONFERENTIE VAN DE LEDEN VAN DE RAAD BUITENLANDSE ZAKEN VAN 17 AUGUSTUS 2021

Afghanistan

Op 16 augustus jl. werd bekendgemaakt dat Hoge Vertegenwoordiger (HV) Borrell op 17 augustus een extra Raad Buitenlandse Zaken via videoconferentie over Afghanistan bijeen zal roepen. De Minister van Buitenlandse Zaken is voornemens hieraan deel te nemen. Tijdens de RBZ zal worden gesproken over de humanitaire situatie, consulaire zaken, politieke ontwikkelingen en de korte en langere termijn vooruitzichten.

De ontwikkelingen in Afghanistan hebben zich de afgelopen dagen in een zeer hoog tempo opgevolgd. Hoe de situatie zich in de komende dagen zal ontwikkelen is onzeker. Het kabinet acht het cruciaal dat de EU en de lidstaten in gezamenlijkheid blijven handelen, in nauw overleg en samenwerking met internationale partners. Daarom verwelkomt het kabinet het initiatief van de HV om een extra RBZ bijeen te roepen. Het kabinet zal in EU-verband oproepen tot samenwerking om tolken die voor Nederland en andere EU-lidstaten hebben gewerkt in het kader van een internationale militaire of politiemissie in Afghanistan, ambassadepersoneel en nog in Afghanistan aanwezige EU-burgers zo snel mogelijk in veiligheid te brengen, en benadrukken dat dit de hoogste prioriteit is op dit moment. Het kabinet heeft daarbij aan de EU toegezegd dat Nederland enkele lokale medewerkers van de EU-delegatie in Kaboel en hun gezinsleden zal opnemen. Het is van groot belang dat alle betrokken partijen het veilig en ordentelijk vertrek van buitenlanders en Afghanen die het land willen verlaten respecteren en mogelijk maken. Het kabinet tekende op 15 augustus samen met zestig andere landen en de HV een verklaring die hiertoe opriep.1

Het kabinet acht het toenemende aantal berichten over mensenrechtenschendingen in de door de Taliban overgenomen gebieden zeer zorgelijk. Daarom roept de verklaring van 15 augustus jl. tevens op tot bescherming van mensenlevens, het onmiddellijk herstel van veiligheid en de openbare orde. Het kabinet zal blijven oproepen tot het beëindigen van het geweld en tot een inclusieve, politieke oplossing voor het conflict.

Naar boven