21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 2248 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 december 2020

Zoals toegezegd tijdens het Algemeen Overleg over de Raad Algemene Zaken d.d. 26 november jl., informeer ik uw Kamer hierbij schriftelijk over de mogelijkheden om in Belarus politieke gevangenen, oppositieleden en activisten die in hechtenis zitten te bezoeken en rechtszaken tegen deze personen bij te wonen.

In EU-verband zijn herhaaldelijk verzoeken ingediend bij de Belarussische autoriteiten om oppositieleden en activisten te kunnen bezoeken in de gevangenis. Deze verzoeken zijn door de autoriteiten steeds afgewezen of onbeantwoord gebleven. Niettemin zal Nederland samen met EU-partners verzoeken blijven indienen om gedetineerden te mogen bezoeken.

Buitenlandse diplomaten in Minsk kunnen in principe wel aanwezig zijn bij procedurezittingen van politieke gevangenen, oppositieleden en activisten. Vanwege de zeer lange voorarresten is het tot op heden nog niet tot rechtszaken tegen deze personen gekomen. Zodra daar sprake van is zal ook gepoogd worden daarbij aanwezig te zijn. Diplomaten van de EU-lidstaten met een permanente vertegenwoordiging in Minsk, waaronder Nederland, in nauwe samenwerking met diplomaten van de Ambassades van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland, coördineren ter plaatse hun aanwezigheid bij belangrijke zittingen, om te zorgen dat deze zo veel mogelijk worden bijgewoond. Hiermee wordt een belangrijk signaal afgegeven aan de autoriteiten en wordt ook de gevangen personen zoveel mogelijk een hart onder de riem gestoken. Ook de Nederlandse Tijdelijk Zaakgelastigde in Minsk is in dit kader geregeld aanwezig bij rechtszaken.

Nederland zal samen met de EU en andere partners aandacht blijven vragen voor mensenrechtenschendingen en erbarmelijke detentieomstandigheden in gevangenissen in Belarus, zowel bilateraal als in multilaterale fora.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok

Naar boven