21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 2241 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 november 2020

Hierbij stuur ik u de beleidsnotitie «Indo-Pacific: een leidraad voor versterking van de Nederlandse en EU-samenwerking met partners in Azië»1. Deze notitie is opgesteld met het oog op het toenemende belang van de Indo-Pacific regio tegen de achtergrond van snel veranderende geopolitieke en geo-economische verhoudingen.

Een eigen Nederlandse visie op de regio is van belang om de Nederlandse economische en politieke belangen in de belangrijkste groeiregio van de wereld adequaat te (blijven) behartigen. Nederland is gebaat bij nauwere samenwerking – zowel bilateraal als in EU-kader – met de landen in de regio, in het bijzonder met gelijkgezinde democratieën en open markteconomieën, die net als Nederland hechten aan effectief multilateralisme en belang hebben bij een goed functionerende internationale rechtsorde.

Nederland pleit daarnaast ook voor een eigen EU-visie op de regio om de Europese belangen in de regio te behartigen. Binnen de EU trekt Nederland op dit onderwerp samen op met onder andere Duitsland en Frankrijk. De bijgevoegde Nederlandse beleidsnotitie kan daarmee tevens gezien worden als een Nederlandse positiebepaling in voorbereiding op de ontwikkeling van een Indo-Pacific visie in Europees verband.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven