21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 2239 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 november 2020

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen op 17 september 2020, heeft de Minister-President Uw Kamer een brief toegezegd omtrent de Nederlandse positie over de hervatting van de Associatieraad met Israël (Handelingen II 2020/21, nr. 3, item 5).

Het kabinet is voorstander van een hervatting van de Associatieraad met Israël, en laat dit duidelijk horen in de relevante Brusselse gremia. Met de Associatieraad wordt concreet invulling gegeven aan de samenwerking tussen de EU en Israël, binnen de grenzen van 1967. Het is belangrijk dat de EU structureel – en op hoog niveau – met Israël spreekt. Zowel over de vele zaken die ons binden, als over kwesties waar we het niet over eens zijn, zoals het Israëlisch nederzettingenbeleid op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Er wordt binnen de EU en tussen de lidstaten gesproken op welke manier, en onder welke voorwaarden, de Associatieraad met Israël weer bijeen kan komen. De lidstaten zijn hier al jaren verdeeld over. Een van de opties om het draagvlak binnen de EU hiervoor te vergroten, is om ook de EU-relatie met de Palestijnse Autoriteit te verdiepen. Het kabinet is bereid om welwillend naar dergelijke voorstellen te kijken die er toe kunnen leiden dat de Associatieraad met Israël weer wordt hervat.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok

Naar boven