21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 2097 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 november 2019

Tijdens het Algemeen Overleg met de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op 20 november 2019, verzocht het lid Diks (GL) om een verslag van de inspanningen die Nederland heeft verricht om de onderhandelingen over een milieugoederenakkoord binnen de Wereldhandelsorganisatie vooruit te brengen. Met deze brief informeer ik u over de voortgang van de onderhandelingen en over de inspanningen die Nederland heeft verricht.

De onderhandelingen over een milieugoederenakkoord binnen de Wereldhandelsorganisatie zijn in 2014 gestart. Aan deze onderhandelingen nemen achttien partijen, waaronder de EU, deel. Dit beoogde akkoord richt zich op de vrijmaking van de handel in goederen die bijdragen aan milieuen klimaatdoelstellingen. Hiertoe onderhandelen deelnemende partijen over een lijst van «groene goederen». Eveneens wordt getracht de aan deze producten gekoppelde diensten op termijn te liberaliseren. De Europese Commissie onderhandelt op basis van het mandaat zoals vastgesteld door de Raad in 2014. Partijen hebben gepoogd de onderhandelingen in 2016 af te ronden, maar zijn daar niet in geslaagd. De partijen zijn het niet eens geworden over de producten die op de lijst met groene goederen moeten komen. Hierop zijn de onderhandelingen stilgelegd. Er bestaat binnen de WTO weinig draagvlak om de onderhandelingen weer op te starten.

Tijdens de Raad Buitenlandse Zaken Handel op 21 november 2019 heb ik de Europese Commissie opgeroepen om zich in te zetten voor heropening van de onderhandelingen. De Europese Commissie stelde positief hiertegenover te staan en gaf aan dat wellicht de aankomende Ministeriële Conferentie van de WTO in Nur-Sultan (MC12) een kans biedt tot het heropenen van de onderhandelingen.

In mijn bilaterale gesprekken met andere bewindspersonen heb ik de afgelopen tijd steeds het belang van coherentie tussen milieu en handelsafspraken benadrukt.

Ik zal blijven aandringen op het belang van coherentie tussen milieu en handelsafspraken, en ik zal – onder meer in gesprekken met de inkomende Europese Commissaris voor handel – inzetten op het heropenen van de onderhandelingen over het milieugoederenakkoord. Daar is momenteel weinig steun voor onder de EU lidstaten.

In lijn met de motie van het lid Diks (GroenLinks) (Kamerstuk 21 501-02, nr. 2085), waarin de regering wordt verzocht om in de reguliere voortgangsrapportages over handelsakkoorden verslag te doen van de inspanningen die Nederland heeft verricht om de onderhandelingen over dit akkoord vooruit te brengen, zal ik hierover blijven rapporteren aan uw Kamer.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, S.A.M. Kaag

Naar boven