21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1899 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 juli 2018

Hierbij bied ik u het verslag aan van de Raad Algemene Zaken Art. 50 van 20 juli 2018.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok

VERSLAG RAAD ALGEMENE ZAKEN ARTIKEL 50 VAN 20 JULI 2018

De Raad Algemene Zaken in Artikel 50 samenstelling kwam op vrijdag 20 juni 2018 bijeen om de stand van zaken met de Brexit-onderhandelingen verder door te spreken. Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de Commissie die namens de EU over de Brexit onderhandelt, lichtte de Raad in over de vorderingen in de onderhandelingen ter afronding van het terugtrekkingsakkoord – waaronder een passende oplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland – en over de besprekingen over de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK). De Commissie herhaalde dat er pas een terugtrekkingsakkoord is als er overeenstemming is over alle onderdelen van de tekst van het terugtrekkingsakkoord. Daaronder valt ook de oplossing (back stop) voor Noord-Ierland in geval de EU en het VK er niet in slagen het eens te worden over een open grens zonder barrières die tegelijkertijd voldoet aan de eisen die de EU aan de buitengrens stelt.

Voor wat betreft de toekomstige betrekkingen, besprak de Raad hoe het op 12 juli 2018 door de regering van het VK gepubliceerde beleidsdocument1 in de besprekingen kan worden meegenomen. Aan de hand van de door de Europese Raad vastgestelde onderhandelingsrichtsnoeren zal de hoofdonderhandelaar de komende weken nagaan of er raakvlakken zijn tussen het standpunt van de EU en het standpunt van het VK inzake het kader voor de toekomstige betrekkingen. Doel is overeenstemming te bereiken over een gezamenlijke politieke verklaring bij het terugtrekkingsakkoord, waarnaar in dat akkoord zal worden verwezen. Michel Barnier zal hierover verslag uitbrengen tijdens de volgende zitting van de Raad Algemene Zaken Artikel 50 samenstelling op 18 september 2018. De Raad onderstreepte net als op eerdere bijeenkomsten dat over de tekst van het terugtrekkingsakkoord zo spoedig mogelijk overeenstemming moet worden bereikt. Daarnaast moet ook vaart worden gezet achter de werkzaamheden voor het opstellen van een politieke verklaring over het kader voor de toekomstige betrekkingen. De eenheid van de EU27 blijft daarbij van cruciaal belang.

De hoofdonderhandelaar presenteerde ook de recente Commissiemededeling «Preparing for the withdrawal of the United Kingdom from the European Union on 30 March 2019» (COM(2018)556 final). De belangrijkste boodschap is dat alle betrokkenen (bedrijfsleven, sectoren, maatschappelijke organisaties, overheden) zich op tijd en adequaat moeten voorbereiden. Volledigheidshalve wordt uw Kamer over de inhoud van deze Commissiemededeling nader geïnformeerd in de geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken van 18 september a.s. waarvoor de Kamer de toezegging heeft dat hierin nader zal worden ingegaan op «preparedness and contingency».

Veel lidstaten erkenden dat op alle niveaus intensiever werk moet worden gemaakt van deze voorbereiding, ook richting burgers. Van belang is dat de EU27 klaar is voor alle mogelijke uitkomsten en zij gaven aan hierbij ook een actieve coördinerende rol voor de Commissie weggelegd te zien. Ook Nederland onderstreepte het belang van het intensiveren van de inspanningen met betrekking tot de voorbereiding van alle scenario’s, inclusief de situatie waarin er geen enkele afspraak met het VK is gemaakt (cliff edge scenario). Het uitwisselen van ervaringen tussen de lidstaten en de Commissie bevordert een coherente aanpak van de EU27 in deze en kan dubbel werk voorkomen.


X Noot
1

«The future relationship between the United Kingdom and the European Union», door de Britse regering uitgebracht op 11 juli 2018.

Naar boven