21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1894 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juli 2018

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda aan van de Raad Algemene Zaken inclusief Art. 50 van 20 juli 2018.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok

GEANNOTEERDE AGENDA RAAD ALGEMENE ZAKEN ART 50 VAN 20 JULI 2018

Stand van zaken Brexit

De Raad Algemene Zaken in Artikel 50 samenstelling (RAZ Artikel 50) zal de voortgang bespreken in de Brexit-onderhandelingen. Hoofdonderhandelaar Barnier zal een presentatie geven over de laatste stand van zaken en daarbij een appreciatie geven van het door het VK gepubliceerde White Paper.

Sinds de RAZ Artikel 50 van 26 juni jl. is er nog geen verdere vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over de nog openstaande punten van het terugtrekkingsakkoord, zoals de Iers/Noord Ierse grenskwestie en de governance van het terugtrekkingsakkoord, en over de politieke verklaring over het kader van de toekomstige betrekkingen. Snelle vooruitgang is geboden want na de RAZ Artikel 50 van 20 juli aanstaande zijn er nog 12 weken tot de ER Artikel 50 van oktober 2018. In deze weken wordt idealiter overeenstemming gevonden met het VK over het gehele terugtrekkingsakkoord en over de politieke verklaring over het kader van de toekomstige betrekkingen, om zo genoeg tijd te houden voor de sluitingsprocedures in de EU en het VK.

Naar verwachting presenteert het VK in de week van 9 juli een White Paper met daarin de onderhandelingspositie van het VK voor de politieke verklaring over het kader van de toekomstige betrekkingen. De Commissie en de EU27 zijn gereed om dit document te bestuderen in aanloop naar de RAZ Artikel 50.

Op 3 juli jl. bracht Premier May een bezoek aan Minister-President Rutte. De Minister-President benadrukte in dit gesprek dat het VK snel met realistische, werkbare en concrete voorstellen moet komen voor de nog openstaande punten van het terugtrekkingsakkoord en voor de toekomstige relatie. Voorts onderstreepte hij dat Nederland de EU-eenheid onderschrijft en de EU-hoofdonderhandelaar Barnier volledig steunt.

Naar boven