21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1862 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 april 2018

Hierbij bied ik u het verslag aan van de Raad Algemene Zaken van 17 april 2018.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok

VERSLAG RAAD ALGEMENE ZAKEN (RAZ) VAN 17 APRIL 2018

Hervorming Kiesakte

De door het Bulgaars voorzitterschap vastgestelde compromistekst voor het voorstel tot hervorming van de Kiesakte lag ter besluitvorming voor. Dit agendapunt is in het openbaar besproken en de bespreking was te volgen via de website van de Raad. Tijdens de bespreking is gebleken dat een meerderheid van de lidstaten kan instemmen met de voorliggende tekst. België heeft aangegeven nog niet te kunnen instemmen omdat er nog intern overleg nodig is over de kiesdrempel. Voorzien is dat deze overeenstemming binnen enkele dagen kan worden bereikt. Italië heeft een parlementair voorbehoud gemaakt in verband met de demissionaire status van het Italiaanse kabinet. Men verwacht dat dit voorbehoud kan worden ingetrokken zodra een nieuw kabinet is aangetreden. Tijdens de bespreking hebben het Bulgaarse voorzitterschap en de Juridische Dienst van de Raad benadrukt dat het van belang is dat de Raad vóór eind april een akkoord bereikt vanwege tijdige implementatie door de lidstaten voor de verkiezingen van het Europees parlement in mei 2019. Aangezien er voor het einde van deze maand geen vergadering van de Raad Algemene Zaken plaatsvindt, is er besloten om een schriftelijke procedure voor goedkeuring te volgen. Nederland kan hiermee instemmen.

Rule of Law Polen

De Raad is door de Commissaris Timmermans geinformeerd over de ontwikkelingen in de dialoog met Polen. Deze dialoog heeft er volgens de Commissie aan bijgedragen dat de afgelopen week in Polen een proces op gang is gekomen om verschillende wetswijzigingen door te voeren. De Commissie verwelkomt de aanpassingen en stelt tegelijkertijd dat deze nog onvoldoende aan alle bezwaren tegemoetkomen. Alle lidstaten, waaronder Nederland, steunen de inspanningen van de Commissie en Polen. Het krachtenveld binnen de Raad tekent zich af in twee groepen: lidstaten die in de Poolse aangekondigde wetswijzigingen de weg geopend zien voor een oplossing, en lidstaten die deze eerste stap verwelkomen en meer verwachten. Nederland hecht aan respect voor de rechtsstaat als essentieel beginsel voor het goed functioneren van de Unie en behoort daarom bij de laatste groep. Nederland steunt in dat kader een voortzetting van de dialoog. Het onderwerp keert terug op de RAZ van 14 mei.

Uitbreidingspakket

De Commissie gaf tijdens de Raad Algemene Zaken een presentatie van de jaarlijkse voortgangsrapportages over de landen van de Westelijke Balkan en Turkije, die op 17 april jl. zijn gepubliceerd. Met dit uitbreidingspakket maakt de Commissie de balans op van de stand van zaken in de betrokken landen, met specifieke aandacht voor hervormingen gericht op de rechtsstaat. De Commissie doet aanbevelingen voor het openen van toetredingsonderhandelingen met Albanië en Macedonië, waarbij het huidige momentum in het hervormingsproces moet worden behouden en verdiept. Enkele lidstaten spraken zich reeds uit voor het openen van de toetredingsonderhandelingen met Albanië en Macedonië. De Raad zal hierover met eenparigheid van stemmen besluiten op 26 juni a.s. Het kabinet zal de Kamer voor 1 mei schriftelijk informeren over zijn appreciatie van het gehele uitbreidingspakket.

Naar boven