21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1777 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 oktober 2017

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda aan voor een informele bijeenkomst tussen de Ministers voor handel van de EU-lidstaten op 13 oktober 2017. In de bijlage van de geannoteerde agenda vindt u de voortgangsrapportage over handelsakkoorden1. Deze rapportage bevat een overzicht van handelsakkoorden (waarbij de Europese Unie één van de partijen is) die nog niet in werking zijn getreden en waarbij de betrokken partijen al wel ten minste de intentie hebben kenbaar gemaakt om een handelsakkoord te verkennen. Hierin staat ook de stand van zaken van de onderhandelingen over het Milieugoederenakkoord, zoals tijdens het dertigledendebat op 26 september 2017 toegezegd (Handelingen II 2017/18, nr. 4, item 38).

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

Informele bijeenkomst tussen Ministers voor Buitenlandse Handel van de EU-lidstaten 13 oktober 2017

Op 13 oktober 2017 komen de Handelsministers van de EU bijeen voor een ingelaste informele bijeenkomst. Het Estse voorzitterschap heeft deze bijeenkomst op 22 september 2017 aangekondigd.

Tijdens deze informele bijeenkomst wisselen de Ministers van gedachten over de consequenties van de uitspraak van het EU-Hof over het EU-Singapore handelsakkoord. Op 16 mei 2017 heeft het Europees Hof van Justitie uitspraak gedaan over de bevoegdheidsverdeling tussen de EU en de lidstaten in het EU-Singapore handelsakkoord. In zijn advies bepaalt het EU-Hof dat de afspraken op het terrein van indirecte investeringen en het mechanisme voor de beslechting van geschillen tussen investeerders en staten buiten de exclusieve EU-bevoegdheden vallen. Overige onderdelen van het EU-Singapore handelsakkoord vallen onder een exclusieve EU-bevoegdheid.

Voorts zullen de Ministers van gedachten wisselen over het pakket van handelsmaatregelen, dat voorzitter van de Europese Commissie Juncker op 13 september 2017 schetste. Voorzitter Juncker presenteerde tijdens de Staat van de Unie twee concept-mandaten voor onderhandelingen met Australië en Nieuw-Zeeland. De concept-mandaten voorzien niet in afspraken over investeringsbescherming. Op basis van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie in de EU-Singapore zaak bestempelt de Europese Commissie de concept-mandaten als EU-only. Daarbij beloofde de Commissie meer transparantie in de onderhandelingen over handelsakkoorden. Een eerste stap is de publicatie van concept-mandaten, zodra deze door de Commissie aan de Raad gepresenteerd worden. Op deze wijze kunnen nationale parlementen voorafgaand aan de onderhandelingen betrokken worden. Een tweede stap is de oprichting van een adviesgroep, vergelijkbaar met het Nederlandse Breed Handelsberaad. Ook presenteerde de Europese Commissie een voorstel voor een Europees kader voor de screening van buitenlandse directe investeringen en een concept-mandaat voor de onderhandelingen over de oprichting van een multilateraal investeringsgerecht.

Tot slot zal Commissaris Malmström een stand van zaken geven over de voorbereiding van de volgende ministeriële conferentie van de WTO. Deze vindt van 10 tot 13 december plaats in Buenos Aires. Daarnaast wil Commissaris Malmström van gedachte wisselen over de implementatie van bepalingen over handel en duurzame ontwikkeling in handelsakkoorden.

De documenten die horen bij de genoemde voorstellen zijn allen online te vinden.2 U wordt over deze voorstellen nader geïnformeerd via BNC-fiches. Vanwege het informele karakter van de bijeenkomst is geen besluitvorming voorzien. Nederland zal, mede gezien de demissionaire status van het kabinet, de gedachtewisseling aanhoren om zo een standpunt te kunnen innemen bij de volgende formele Raad Buitenlandse Zaken Handel.

Naar boven