21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1728 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 maart 2017

Hierbij bied ik u het verslag aan van de Informele Raad Buitenlandse Zaken over Handel (RBZ) van 2–3 maart 2017 in Malta.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

RAAD BUITENLANDSE ZAKEN HANDEL 2–3 MAART 2017

Op 2–3 maart 2017 vond onder Maltees voorzitterschap de Informele Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) over Handel plaats in Malta. Op de agenda stonden het handelsdefensief instrumentarium, het multilateraal investeringshof en de autonome handelsmaatregelen voor Oekraïne.

Handelsdefensief instrumentarium

Tijdens de informele Raad Buitenlandse Zaken over handel is gesproken over het voorstel van de Europese Commissie om de antidumping- en antisubsidiemethodologie aan te passen naar aanleiding van het verstrijken van bepaalde bepalingen in het WTO toetredingsprotocol van China per 11 december 2016. Veel lidstaten steunden de hoofdlijnen van het Commissievoorstel en onderstreepten het belang dat de Europese Unie voldoet aan haar WTO-verplichtingen terwijl de Europese Unie ook in staat blijft haar maakindustrie effectief te beschermen tegen oneerlijke concurrentie. Nederland wees daarbij ook op het belang van een goede handelsrelatie van de Europese Unie met haar WTO-partners.

Een grote meerderheid van lidstaten, waaronder Nederland, steunde de inzet van het Maltese voorzitterschap om vaart te zetten achter de behandeling van dit Commissievoorstel. Ook de Europese Commissie zet zich in voor spoedige afronding met het oog op de zaak die China in maart 2017 bij het WTO geschillenbeslechtingsmechanisme aanhangig heeft gemaakt. Een eerste uitspraak in dit geschil wordt eind 2017 verwacht. De Europese Commissie zou graag zien dat de voorgestelde aanpassing van de antidumping- en antisubsidiemethodologie op dat moment in werking is getreden.

Het Maltese voorzitterschap informeerde de Raad daarnaast dat de triloog met het Europese Parlement en de Europese Commissie over het voorstel voor de modernisering van het handelsdefensief instrumentarium op 21 maart 2017 van start zal gaan.

Multilateraal investeringshof

De Europese Commissie lichtte de stand van zaken toe van de oprichting van een multilateraal investeringshof. De Commissie volgt daarbij een tweesporenbeleid.

Ten eerste heeft de Europese Unie samen met Canada het initiatief genomen tot een internationale dialoog over de oprichting van een multilateraal investeringshof. Op 20 januari 2017 hebben de Europese Unie en Canada hierover een bijeenkomst georganiseerd met dertig andere WTO-landen tijdens het World Economic Forum in Davos. Een groot aantal van de aanwezige WTO-leden toonde zich constructief kritisch en bleek bereid de discussie in de komende tijd verder te brengen. De Europese Commissie zal het idee en de basisprincipes van het hof de komende tijd blijven uitdragen in verschillende internationale overlegfora, zoals de ASEAN ministeriële conferentie in maart 2017, het World Economic Forum on Africa te Durban, Zuid Afrika, in mei 2017 en de OESO Ministeriële Conferentie in juni 2017 in Parijs.

Ten tweede consulteert de EU ook intern met lidstaten en belanghebbenden over belangrijkste uitgangspunten van een dergelijk hof. De internetconsultatie liep tot 15 maart 2017.1 De Commissie wil begin 2018 een concept onderhandelingsmandaat voorleggen aan de lidstaten op basis waarvan zij met ander landen kan onderhandelen over de oprichting van het hof.

Een groot aantal lidstaten, waaronder Nederland, sprak steun uit voor het concept van een multilateraal investeringshof en de inspanningen van de Commissie in deze. Nederland wees daarbij op de noodzaak van brede consultatie en transparantie in het vervolgtraject.

AOB Autonome handelsmaatregelen voor Oekraïne

De Europese Commissie gaf een nadere toelichting op het voorstel om autonome handelsmaatregelen toe te kennen aan Oekraïne. De Europese Commissie acht de maatregelen gewenst gezien de moeilijke economische situatie van Oekraïne en de economische hervormingsinspanningen van de Oekraïense regering. Een aantal lidstaten sprak zijn steun uit voor het Commissievoorstel als ondersteuning voor de hervormingen van de economie, democratie en rechtsstaat in Oekraïne. Het standpunt van het Nederlandse kabinet is op 11 november 2016 in een BNC-fiche (Kamerstuk 22 112, nr. 2245) met uw Kamer gedeeld.


X Noot
1

De internetconsultatie is hier te vinden: http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1610

Naar boven