21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1643 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 juli 2016

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda aan van de informele Raad Algemene Zaken van 24 en 25 juli 2016.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

GEANNOTEERDE AGENDA INFORMELE RAAD ALGEMENE ZAKEN VAN 24 EN 25 JULI 2016

Uitbreiding EU

De informele Raad Algemene Zaken (RAZ) zal tijdens een werksessie spreken over de huidige uitdagingen bij het Europese integratieproces in de kandidaat-lidstaten. Deze sessie zal tevens worden bijgewoond door de kandidaat-lidstaten. Voortgang in het toetredingsproces van de landen van de Westelijke Balkan is een prioriteit voor het Slowaaks voorzitterschap. Nederland blijft gecommitteerd aan dit proces met landen met toetredingsperspectief en zal zich ook bilateraal blijven inzetten om deze te ondersteunen in dit belangrijke hervormingstraject. Voor de geloofwaardigheid van en het draagvlak voor het uitbreidingsbeleid is het echter cruciaal dat de strenge toelatingseisen leidend zijn in het proces. Landen die willen toetreden moeten aantonen dat zij hier in alle opzichten klaar voor zijn. Ook moet de EU zelf het vermogen hebben om nieuwe leden te integreren. Naar verwachting zal toetreding de komende jaren niet aan de orde zijn. De kandidaat-lidstaten die nu onderhandelen hebben nog een lang traject voor zich. Alle lidstaten ondersteunen het «strikt en fair» beleid van de Commissie. Sommige lidstaten, waaronder Nederland, zien het uitbreidingsbeleid primair als een effectief instrument dat bijdraagt aan welvaart, stabiliteit en verankering van Europese waarden via een diepgaand hervormingsproces. Het tempo en de mate van voortgang wordt hierin bepaald door de uitbreidingslanden zelf. Andere lidstaten zien het zetten van concrete stappen in het toetredingsproces als de beste manier om momentum te behouden en dit hervormingsproces te garanderen.

Voorzitterschapsprogramma Slowakije

Slowakije, dat op 1 juli jl. het voorzitterschap van de Raad van de EU heeft overgenomen, zal tijdens deze RAZ zijn nationale voorzitterschapsprogramma presenteren. Slowakije volgt hierbij het trioprogramma, gebaseerd op het lopende werkprogramma van de Commissie en de conclusies van de Europese Raad (ER) van juni 2014, met de volgende vijf prioriteiten: 1. Een Unie met banen, groei en concurrentiekracht; 2. Een Unie die invloed geeft aan haar burgers en hen beschermt; 3. Onderweg naar een Energie Unie met een toekomstgericht klimaatbeleid; 4. Een Unie van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid, en 5. De Unie als sterke speler op het wereldtoneel. In aanvulling op het trioprogramma heeft Slowakije een nationaal voorzitterschapsprogramma vastgesteld. Belangrijke prioriteiten daarin zijn het tegengaan van de fragmentatie van de EU, het dichter bij de burger brengen van de EU door middel van concrete resultaten en voortgang in het toetredingsproces van de landen van de Westelijke Balkan. De eerste twee punten sluiten nauw aan op de prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap.

Strategische Agenda

Tijdens de informele RAZ zal verder worden gesproken over de wijze waarop uitvoering kan worden gegeven aan de Strategische Agenda van de ER van juni 2014. De afgelopen jaren heeft deze agenda steeds als kaart en kompas gediend voor de Raad. Door de betrokkenheid van de Raad bij de voorbereiding van het Commissie Werkprogramma kan de Raad controle houden op de voorstellen die voortvloeien uit de Strategische Agenda. Naast omzetting van de Strategische Agenda in wetgevingsvoorstellen door de Commissie en aannemen van wetgevingsvoorstellen door Raad en Europees parlement is ook van belang dat daadwerkelijk invulling wordt gegeven aan de implementatie van aangenomen wetgeving en politieke besluiten. Dit heeft tijdens het Nederlands voorzitterschap ook centraal gestaan in de RAZ. Het kabinet zal zich er voor blijven inzetten dat de focus van de instellingen op implementatie sterker voorrang krijgt.

Communicatie over Europa

Voorts zal in de RAZ worden gesproken over hoe de communicatie over Europa kan worden verbeterd. In veel EU lidstaten en binnen de instellingen wordt momenteel een discussie gevoerd over de EU en over wat de EU en haar instellingen beter kunnen doen. Dat hangt in de eerste plaats af van de concrete resultaten en oplossingen die de EU kan bieden voor de uitdagingen waarmee de EU en haar lidstaten zich geconfronteerd ziet in de 21e eeuw. Het gaat er om dat de EU zich toespitst op die thema’s waar de meerwaarde van Europese oplossingen evident is. Voor de EU instellingen, Raad, Europese Commissie en het Europees parlement is van belang te constateren dat de verbinding met de Europese burgers beter kan. Voortdurende zelfreflectie over hoe de burgers beter te betrekken is een devies waarmee de Raad aan de slag is gegaan o.a. tijdens het Nederlands voorzitterschap. Ook de Commissie heeft zich hier de afgelopen jaren sterker op ingezet. Het kabinet zet zich er in dit verband voor in om de transparantie van de EU te verbeteren en steunt de Commissie in haar streven het contact met burgers en bedrijven te verbeteren.

Naar boven