Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2015-2016 | 21501-02 nr. 1527 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2015-2016 | 21501-02 nr. 1527 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 18 september 2015
Hierbij bied ik u het verslag aan van de Raad Algemene Zaken van
14 september 2015.
De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders
Voorbereiding van de Europese Raad van 15 en 16 oktober 2015
De bespreking ter voorbereiding op de Europese Raad van 15 en 16 oktober concentreerde zich, in het licht van de actualiteit, vrijwel uitsluitend op het onderwerp migratie. De Commissie onderstreepte de uitdaging waarmee Europa zich geconfronteerd ziet en de noodzaak van urgente, effectieve, solidaire Europese samenwerking. Daarnaast schetste de Commissie de verschillende sporen waarop nu gewerkt wordt, te weten een permanent relocatiesysteem, de hotspotbenadering, een gezamenlijke lijst voor veilige landen van herkomst, de aanpak van de grondoorzaken en het terugkeerbeleid. Deze zullen de komende dagen in de verschillende fora worden uitgewerkt. In de buitengewone Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, die plaatsvond op dezelfde dag als de Raad Algemene Zaken, is met name gesproken over de interne dimensie van de migratieproblematiek. Nederland heeft in de Raad in het bijzonder aandacht gevraagd voor de humanitaire kant van de migratieproblematiek en de Nederlandse voorstellen voor het voetlicht gebracht, waarbij werken aan de oorsprong van de problemen en in het bijzonder aan veilige opvang in de regio cruciaal zijn.
Hoewel het Verenigd Koninkrijk en het Five Presidents Report inzake de Economische en Monetaire Unie (EMU) eveneens op de voorlopige agenda van de Europese Raad stonden, zijn deze niet inhoudelijk door de Raad Algemene Zaken besproken.
Presentatie van het werkprogramma van het Luxemburgse voorzitterschap
Tijdens de Raad Algemene Zaken verwees het Luxemburgse voorzitterschap naar de informele Raad Algemene Zaken van juli jl. waar al een eerste uitwisseling had plaatsgevonden over het Luxemburgse programma. De Raad van 14 september gaf gelegenheid de Luxemburgse prioriteiten op formele wijze te bespreken. Het Luxemburgse voorzitterschap gaf aan zeer gecommitteerd te zijn en als betrouwbare en dynamische voorzitter met open aanpak te willen functioneren. Het luisteren naar burgers, samenwerken met het bedrijfsleven, en handelen in het algemene belang van de EU zijn daarbij van groot belang voor Luxemburg.
Verder zal Luxemburg zich ervoor inzetten om de burger in het hart van het Europese project te plaatsen. Principes van subsidiariteit en proportionaliteit zijn leidende principes voor Luxemburg. Het Inter Institutioneel Akkoord Beter Wetgeven – waarover onderhandelingen gaande zijn – moet in deze context worden bezien. Het Inter Institutioneel Akkoord moet uiteindelijk resulteren in betere samenwerking tussen de instellingen. Het Luxemburgs voorzitterschap benoemde voorts zijn zeven pijlers:
1. Stimuleren investeringen voor creëren groei en werkgelegenheid;
2. Verdiepen sociale dimensie van de EU;
3. Migratie;
4. Interne markt, in het bijzonder digitaal;
5. EU concurrentiekracht in mondiaal kader;
6. Duurzame ontwikkeling;
7. Versterking EU presentie op wereldtoneel.
Het voorzitterschap wees vervolgens op het Five Presidents Report over de EMU en besprekingen die hierover plaatsvonden (zoals in ECOFIN, EPSCO) en gaf aan zich in te willen zetten voor verdere integratie van de vier pijlers van de EMU. De discussies hebben immers laten zien dat er aanvullende inspanningen nodig zijn. Tijdens de Europese Raad van oktober zal de stand van zaken worden besproken.
Het voorzitterschap schetste tenslotte de voortgang die het reeds bereikte, te weten: Raadspositie over EU-begroting 2016, voorbereidingen ten aan zien van rule of law met een dialoog voorzien in de Raad Algemene Zaken van november, lancering van de onderhandelingen met de Commissie en het Europees parlement over het Inter Institutioneel Akkoord Beter Wetgeven. Echter, migratie vormt op dit moment de allerbelangrijkste uitdaging, aldus het voorzitterschap.
Jaarlijkse programmering – Intentieverklaring van de Commissie
Tijdens de Raad Algemene Zaken is de Letter of Intent die de Commissie op 9 september jl. presenteerde, slechts kort besproken. Het voorzitterschap stond stil bij de prioriteiten uit de Letter of Intent en noemde onder andere de vluchtelingencrisis en migratie, groei en banen en verdieping van de EMU. De Commissie is ingegaan op de voorstellen en heeft benadrukt dat de Raad met de bespreking van de Letter of Intent, net als het Europees parlement, in gelijke mate betrokken is bij de voorbereiding van het Commissie Werkprogramma. De Commissie heeft benadrukt dat ook in het Commissie Werkprogramma 2016 de focus op hoofdzaken vastgehouden moet worden. In het Inter Institutioneel Akkoord Beter Wetgeven dienen de afspraken over programmering nader vastgelegd te worden. Nederland heeft benadrukt dat de Raad de mogelijkheden die het met veel inzet heeft verworven, om op gelijke voet met het Europees parlement mee te spreken over het Commissie werkprogramma, nu ook daadwerkelijk dient te benutten. Duitsland steunde Nederland actief.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-21501-02-1527.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.