21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1303 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 november 2013

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda aan van de Raad Algemene Zaken van 19 november 2013.

De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans

GEANNOTEERDE AGENDA RAAD ALGEMENE ZAKEN VAN 19 NOVEMBER 2013

Werkprogramma Commissie 2014

De Europese Commissie zal een toelichting geven op het op 22 oktober jl. gepubliceerde werkprogramma voor 2014. Ook nu de eerste tekenen van economisch herstel langzaam zichtbaar worden, blijft het voornaamste aandachtspunt van de Commissie het bevorderen van economische groei en werkgelegenheid. 2014 is het laatste jaar van de huidige Commissie; het aantal nieuwe voorstellen in het werkprogramma is dan ook beperkt. Zeker in het licht van de Nederlandse subsidiariteitsexercitie waardeert het kabinet de uitdrukkelijke aandacht die in het werkprogramma wordt ingeruimd voor «gezonde en resultaatgerichte regelgeving», hetgeen onder meer tot uitdrukking komt in de aparte lijst van zogenaamde REFIT-voorstellen en de lijst van voorstellen die zullen worden ingetrokken.

Op korte termijn zal uw Kamer een kabinetsappreciatie van het Commissiewerkprogramma toegaan, mede met het oog op de vaststelling van de prioriteiten voor 2014 m.b.t. dat programma door beide Kamers.

Europees Semester/Jaarlijkse groeivooruitzichten

De Commissie zal tijdens de RAZ de «Jaarlijkse Groeivooruitzichten» (Annual Growth Survey, AGS) presenteren. Het verschijnen van de AGS is het startsein voor de nieuwe cyclus van het Europees Semester. Na verschijning zal Uw Kamer worden geïnformeerd over de kabinetsappreciatie van de AGS.

Voorbereiding Europese Raad 19–20 december 2013

De RAZ zal kennis nemen van de ontwerp geannoteerde agenda voor de ER van 19–20 december a.s. Op het moment van schrijven is deze nog niet voorhanden. Van een aantal onderwerpen is bekend dat zij tijdens de komende ER aan de orde zullen komen. Zoals afgesproken tijdens de ER van 24 en 25 oktober jl. zal de ER van december verder spreken over het versterken van de economische beleidscoördinatie binnen de EMU. De ER beoogt, na de bekendmaking van de jaarlijkse groeivooruitzichten van de Commissie en het Waarschuwingsmechanismeverslag, op basis van de relevante indicatoren overeenstemming te bereiken over de belangrijkste beleidsterreinen die voor verdere coördinatie van het economisch beleid en economische hervormingen in aanmerking komen. Daarnaast is, conform de afspraken van de ER van juni jl., besluitvorming voorzien over de belangrijkste aspecten van contractuele afspraken en een mogelijk solidariteitsmechanisme. Tevens wordt beoogd besluiten te nemen om de sociale dimensie van de EMU te versterken.

Voorts zal de ER de voortgang op de bankenunie bespreken en de discussie over belastingen voortzetten, zoals voorgenomen tijdens de ER in oktober. Ook zal de ER in navolging van de bespreking tijdens de ER van 24–25 oktober kennis nemen van de voorstellen van de Taskforce for the Mediterranean inzake migratie in het Middellandse Zeegebied, die tijdens de JBZ-Raad van 5 en 6 december a.s. aan de orde zullen komen. Verder zal de ER stilstaan bij de defensieaspecten van het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid. Dit punt zal worden voorbereid in de Raad Buitenlandse Zaken, waarvoor Uw kamer separaat een geannoteerde agenda toegaat. Ten slotte zal de ER mogelijk besluiten over verdere stappen in het uitbreidingsproces, op basis van de conclusies over het Uitbreidingspakket die door de RAZ op 17 december a.s. zullen worden aangenomen. Uw Kamer is per brief d.d. 1 november jl. geïnformeerd over de kabinetsappreciatie van het uitbreidingspakket 2013 (Kamerstuk 23 987, nr. 133). Op 10 december a.s. is hierover een AO voorzien met de Vaste Kamercommissie Europese Zaken.

Follow-up eerdere Europese Raden

Onder dit procedurele agendapunt zal de RAZ kennis nemen van de stand van de implementatie van de conclusies van eerdere Europese Raden.

EU-strategie voor Baltische Zee regio

De Raad zal spreken over de follow-up van het vierde jaarlijkse forum over de EU-Strategie voor de Baltische Zee Regio, dat plaatsvindt op 11–12 november 2013 te Vilnius, Litouwen. Het forum stelt de milieu-uitdagingen van de regio centraal en richt zich op de identificatie van mogelijkheden, deze uitdagingen om te zetten in kansen voor economische groei, concurrentie en werkgelegenheid, door beter gebruik te maken van de strategie. De RAZ van 22 oktober jl. nam conclusies aan over macro-regionale strategieën, waarin wordt gesteld dat de macro-regionale strategieën hun waarde hebben aangetoond, maar dat de planning en uitvoering ervan verder moeten worden verbeterd.

Subsidiariteit

Onder «any other business» zal Nederland de leden van de RAZ informeren over de uitkomsten van de Nederlandse subsidiariteitsexercitie en aandacht vragen voor follow-up daarvan in EU-verband. In dit kader zal worden aangekondigd dat in januari een seminar met de titel «Is subsidiarity relevant for better EU-governance?» zal worden georganiseerd in Den Haag, en dat mede op basis van de uitkomsten van dat seminar een inhoudelijke discussie in een RAZ begin 2014 zou kunnen worden geagendeerd. Voor het kabinet staat centraal dat er een discussie plaatsvindt tussen de lidstaten en de instellingen van de EU over hoe er een betere focus kan worden aangebracht in het werk van de Unie.

Naar boven